Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce se întâmplă cu preţurile la petrol şi când se vor ieftini carburanţii

© Sputnikgaz benzină pompă
gaz benzină pompă - Sputnik Moldova
Abonare
Experţii sunt unanimi în prognozele lor privind ieftinirea petrolului la bursele internaţionale. Aceştia mai subliniază că moldovenii sunt îndreptăţiţi să ceară preţuri mai muci pentru carburanţi.

CHIŞINĂU, 18 ian – Sputnik. Experţii în economie continuă să analizeze dinamica preţurilor la petrol la bursele internaţionale. Aceştia subliniază că anularea sancţiunilor economice impuse anterior Iranului pentru programul său nuclear a condus la creşterea bruscă a ofertei de petrol pe piaţă şi astfel a provocat o nouă ieftinire a barilului.

Analiştii agenţiei Alpari notează că luni barilul Brent s-a ieftinit până la 27,72 de dolari, după ce a fost confirmată anularea sancţiunilor impuse anterior Iranului.

Experţii Alpari precizează că la ora actuală Iranul furnizează pe piaţa internaţională aproximativ un milion de barili, iar în următorii doi ani această cantitate ar putea ajunge la 3,5 milioane de barili.

Нефтяная платформа Приразломная Platformă petrolieră - Sputnik Moldova
Preţurile mondiale la petrol scad în rezultatul excedentului de ofertă pe piaţă

Experţii mai notează că OPEC se va vedea constrânsă în acest an să convoace o şedinţă extraordinară, deoarece tendinţa de creştere continuă a ofertei în detrimentul preţului va persista.

Totodată, experţii au subliniat că pe termen lung actualele preţuri extrem de mici la petrol vor conduce la reducerea volumului extracţiei, fapt care va provoca creşterea cotaţiilor.

Experţii moldoveni subliniază că consumatorii din ţara noastră sunt îndreptăţiţi să ceară preţuri mai mici la produsele petroliere.

La situaţia creată pe piaţa internaţională a petrolului au reacţionat deja autorităţile din Oman. Acestea au anunţat luni că sunt dispuse să reducă extracţia petrolului cu aproximativ 5 – 10 la sută în scopul stabilizării pieţei, anunţă RT. Totodată, autorităţile de la Muscat au îndemnat celelalte ţări producătoare de petrol să ia măsuri similare.

Fluxul de știri
0