Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Forțele de centru-stânga și liderii acestora urcă în top

© Sputnik / Мирослав РотарьРенато Усатый Игорь Додон
Ренато Усатый Игорь Додон - Sputnik Moldova
Abonare
În același timp, potrivit rezultatelor sondajului realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova, aproape jumătate din respondenți au declarat că nu au încredere în nici un politician din RM.

CHIȘINĂU, 19 ian — Sputnik. Partidele de centru-stânga din Republica Moldova urcă în top, fapt demonstrat de rezultatele sondajului sociologic realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din republică.

Igor Dodon Zinaida Greceanii - Sputnik Moldova
Politică
Dodon anunţă proteste non-stop. Cui i-a promis puşcărie şi confiscarea averii

Conform sondajului, ale cărui rezultate au fost publicate marți, 17,1% din respondenți ar susține la viitoarele alegeri candidatura liderului Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, în calitate de șef al statului. Renato Usatîi, președintele unei alte formațiuni politice de opoziție, „Partidul nostru", ar acumula 16,4% din voturi, iar ex-ministrul Educației Maia Sandu ar beneficia de susținerea a 8,9%.

Urmează în top fostul președinte al țării, liderul Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin: 7,7% doresc să-l vadă din nou în fruntea statului. Ex-premierul RM Iurie Leancă se bucură de susținerea a 7,1% dintre cetățeni; liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a acumulat 6,5%, iar președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, 6,3%.

Totodată, 48,5% dintre respondenți au declarat că nu au încredere în nici unul dintre politicienii din RM.

Усатый Телемост - Sputnik Moldova
Politică
Usatîi a explicat misiunea partidului său, rolul lui Ghimpu şi ce va fi în 2016

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, PSRM ar fi susţinut de 16,9% din respondenți; „Partidul Nostru" — de către14,8%; iar pentru Partidul „Demnitate și adevăr" au optat 9,1%. În topul primelor cinci formațiuni s-au clasat Partidul Popular European din Moldova (6,5) și Partidul Democrat din Moldova (6,3%).

PL, PCRM și PLDM nu ar trece pragul de șase procente pentru a accede în Parlamentul RM, ele acumulând, respectiv, doar 5,9% 5,2% și 2,2%.

Sondajul a fost realizat între 8 și 16 ianuarie 2016, cu participarea a 1,2 mii de respondenți. Marja de eroare este de +/- 3%.

Fluxul de știri
0