A vrut să facă paradă de erudiție, dar s-a făcut de râs. Este vorba de președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, care, venit în ziua nașterii lui Mihai Eminescu, 15 ianuarie, să depună flori la bustul poetului din grădina publică Ștefan cel Mare din Chișinău, a ținut cu tot dinadinsul să recite o strofă din opera marelui scriitor. Rețineți, jurnaliștii nu i-au cerut să declame versuri, ei au dorit să afle opinia șefului statului în chestiuni ce țin de desemnarea premierului. Însă Timofti le-a tăiat-o scurt, pe un ton autoritar, spunând că întrebările jurnaliștilor trebuie să fie, citez, "numai la temă", de parcă e scris în Constituție ce întrebări, la ce temă și în ce zi pot fi adresate șefului statului.
"Numai la temă: despre Eminescu. Noi, probabil, toți trăim cu acele sentimente de dragoste față de Eminescu și în ziua aceasta îmi vine să… mai știu câte ceva din poeziile lui Eminescu și îmi vine să zic versurile lui", a declarat sentențios președintele.
După care șeful statului, încearcă să recite o strofă din poezia "Împărat și Proletar". Încearcă, nu recită, pentru că nu a fost în stare să memoreze nici măcar o strofă, formată din cinci versuri, Timofti denaturând în mod impardonabil versul eminescian: "Zdrobiți orânduiala cea crudă și nedreaptă, / Ce lumea o împarte în mizeri și bogați! / Făceți ca-n această lumea să aibă parte dreaptă fiecare, / Și să trăim ca frați".
Ce-ar fi spus Eminescu despre Timofti
Ehei, domnule președinte, degeaba v-ați lăudat în fața jurnaliștilor că mai știți câte ceva din Eminescu, ba chiar nu mai știți nimic, pentru că, pur și simplu, ați înghițit un vers, iar pe altul l-ați denaturat. Iată cum sună însă această strofă: "Zdrobiți orânduiala cea crudă şi nedreaptă, / Ce lumea o împarte în mizeri şi bogaţi! / Atunci când după moarte răsplată nu v-aşteaptă, / Faceți ca-n astă lume să aibă parte dreaptă, / Egală fiecare, și să trăim ca frați!"
Înțeleg, domnule președinte. Este greu de memorizat cinci versuri când ai de administrat o țară întreagă, când porți pe umeri grijile statului, nevoile poporului. După ce a recitat poezia, Timofti, pe un ton răstit, le-a dorit o zi bună jurnaliștilor, refuzând să răspundă la întrebările lor, chiar dacă reprezentații presei au adresat întrebări, cum spune președintele, la temă. Și anume jurnaliștii l-au întrebat "ce-ar fi zis Eminescu referitor la viața politică, dacă acum era în viață?".
Funcția de președinte, o sinecură pentru Nicolae Timofti
Și chiar ce-ar fi spus Eminescu dacă era în viață și dacă l-ar fi auzit pe Timofti, care este președintele Republicii Moldova, cum îi deformează opera? Cred că e lesne de presupus. În perioada 4-6 ianuarie 1881, Eminescu publica în ziarul Timpul următoarea constatare, citez, „Suma neproporționat de mare care se ia în fiece an din averea comună, în loc de a se întrebuința la dezvoltarea vieții economice şi de cultură a populațiunilor, se împarte în sinecure mari şi mici pentru o clasă de oameni fără știință, fără merit, cari, tocmai pentru că n-au nici una, nici alta, s-au constituit într-o societate de exploatare pentru care toate mijloacele de-a veni la putere sau de-a se menţine sunt bune".
Cred că este evident pentru toată lumea că Nicolae Timofti face parte din acea clasă de oameni fără știință, fără merit, despre care scria Eminescu, iar funcția de președinte deținută de acesta este doar o sinecură.