Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Şapte deputaţi PLDM au anunţat oficial că votează premierul PD

© Sputnik / Мирослав РотарьПарламент
Парламент - Sputnik Moldova
Abonare
Vladimir Hotineanu, Ion Bălan, Ştefan Creangă, Nae-Simion Pleşca, Gheorghe Mocanu, Mihaela Spătari şi Aliona Goţa sunt deputaţi PLDM care nu susţin politica partidului cu privire la candidatura premierului.

CHIŞINĂU, 11 ian – Sputnik. Deputaţii PLDM Vladimir Hotineanu, Ion Bălan, Ştefan Creangă, Nae-Simion Pleşca, Gheorghe Mocanu, Mihaela Spătari şi Aliona Goţa au declarat luni oficial că vor forma o coaliţie majoritară cu PD, PL, grupul Leancă şi cei 14 deputaţi din Platforma Social Democrată.

Iată declaraţia acestora: 

„Republica Moldova se află într-o criză fără precedent. Criza financiar-bancară s-a transformat în una politică şi socială şi riscă să aibă în perioada imediat următoare efecte dezastruoase asupra ţării. Totodată, ţinând cont de luptele geopolitice din regiune, continuarea crizei politice ar putea stopa pentru totdeauna direcţia de integrare europeană a ţării sau cel puţin pentru perioade nedeterminate. 

Парламент - Sputnik Moldova
Politică
Ruptură în PLDM. Unul deja ar fi plecat. Cine urmează

Partidele politice care se opun vectorului european şi pledează pentru avansarea cu paşi rapizi spre est, pentru integrarea Moldovei într-o Uniune Vamală compromisă, dar şi pentru  federalizarea ţării, îşi doresc aruncarea imediată a Republicii Moldova în alegeri anticipate şi formarea ulterioară a unei noi majorităţi anti-europene. Federalizarea ţării şi întreg scenariul care se doreşte a fi pus în aplicare ar însemna o catastrofă pentru cetăţenii ţării noastre.

Credem că în acest moment crucial Republica Moldova are nevoie de stabilitate mai mult ca oricând. Aceasta ar permite implementarea Agendei de Asociere la Uniunea Europeană, dezgheţarea relaţiilor cu partenerii externi, deblocarea resurselor financiare, atât de necesare pentru depăşirea crizei economice, şi, cel mai important, onorarea promisiunilor făcute cetăţenilor Republicii Moldova.

În interiorul Partidului Liberal Democrat din Moldova, opiniile s-au divizat, cu regret, în două: o parte care susţine scenariul opoziţiei şi al unor eventuale alegeri anticipate şi o alta, care consideră că trebuie să participe la formarea majorităţii parlamentare.

Ținând cont de angajamentele făcute în timpul campaniilor electorale anterioare, inclusiv din 2014, de crizele politice fără număr din ultimii şase ani, dar şi de recomandările partenerilor externi, declarăm că susţinem formarea unei majorităţi parlamentare în scopul implementării Agendei de Asociere şi continuării cursului de integrare europeană a Republicii Moldova. 

Парламент Молдовы - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Din culisele consultărilor cu preşedintele Timofti

Conştientizăm divizarea opiniei publice la acest subiect. Însă, considerăm că oferirea unei stabilităţii politice ar permite Republicii Moldova depăşirea ciclurilor continue de crize politice din ultimii ani, implementarea promisiunilor făcute, readucerea ordinii în structurile de stat, dar şi oferirea unei speranţe de dezvoltare pentru Moldova.

Momentul politic actual impune politicienii mai mult ca niciodată să plaseze cu adevărat interesele şi a bunăstarea oamenilor deasupra interesului politic şi de partid.

Suntem convinşi că Republica Moldova trebuie să aibă un guvern format. Doar participând la această majoritate putem influenţa deciziile privind direcţia de dezvoltare a ţării. Dincolo de interesele politicianiste, de jocurile de imagine şi de poziţionarea politică, de încercările precedente, din start ştiut eşuate de formare a unui guvern, cetăţenii Republicii Moldova au nevoie de stabilitate, siguranţă şi de speranţa unei schimbări reale spre mai bine”.

Fluxul de știri
0