Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Decizia care prescrie comportamentul lui Timofti în următoarele zile

© privesc.euAlexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale a Republicii Moldova
Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale a Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Abonare
Luni a fost publicată versiunea integrală a hotărârii Curţii Constituţionale, prin care este explicat modul în care trebuie să procedeze Preşedintele ţării în procesul de consultare a fracţiunilor şi la numirea candidatului la funcţia de prim-ministru.

CHIŞINĂU, 11 ian – Sputnik. Luni, Curtea Constituţională a Republicii Moldova (CCM) a publicat versiunea integrală a hotărârii pentru controlul constituționalității Decretului Președintelui Republicii Moldova nr. 1877-VII din 21 decembrie 2015 privind desemnarea candidatului pentru funcţia de Prim-ministru.

CCM a fost sesizată de deputaţii în Parlament Violeta Ivanov, Victor Mîndru, Galina Balmoş, Alexandr Bannicov, Boris Golovin, Anatolie Gorilă, Elena Gudumac, Corneliu Mihalache, Petru Porcescu, Artur Reşetnicov, Sergiu Stati, Vladimir Vitiuc, Igor Vremea și Anatolie Zagorodnîi.

Nicolae Timofti - Sputnik Moldova
Preşedintele Timofti, supus unor presiuni teribile în ceasul "al 11-lea"

Prin sesizarea celor 14, a fost cerută interpretarea articolului 98 alineatul (1) din Constituţia Republicii Moldova şi controlul constituționalității Decretului Preşedintelui Republicii Moldova nr. 1877-VII din 21 decembrie 2015 privind desemnarea candidatului pentru funcţia de Prim-ministru.

Astfel, CCM, a decis, pe de o parte, că decretul contestat de foştii comunişti este perfect constituţional.

Pe de altă parte, instanţa a interpretat alineatul (1) al articolului 98 din Legea supremă, explicând obligaţiile pe care le are Preşedintele atunci când consultă fracţiunile în vederea desemnării unui candidat la funcţia de prim-ministru.

Autoritatea de jurisdicţie constituţională a subliniat, printre altele, că „în republicile parlamentare, legislativul are un rol major în desemnarea şefului Executivului şi a celorlalţi membri ai Guvernului (Germania, Italia)”.

Totodată, instituţia menţionează că „Preşedintele are rolul de a media conflictele politice şi de a reprezenta pe plan extern ţara, neavând atribuţii executive”.

CCM a dat următoarea interpretare procesului de consultarea a fracţiunilor şi situaţiei când urmează a fi desemnat candidatul la funcţia de prim-ministru:

În sensul articolului 98 alin. (1), în coroborare cu articolele 98 alin. (3) şi 78 alin. (1) din Constituţie:

Parlamentul Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Politică
Parlamentul, obligat de CCM să organizeze referendum constituţional

a) atribuţia Preşedintelui de a propune candidatul pentru funcţia de Prim-ministru constituie o obligaţie constituţională;

b) pentru realizarea atribuţiei sale constituţionale de a propune candidatul pentru funcţia de Prim-ministru, Preşedintele Republicii Moldova, care este alesul majorităţii parlamentare, trebuie să-şi asigure prin consultarea fracţiunilor parlamentare susţinerea atât a majorităţii parlamentare, cât şi posibila cooperare constructivă a minorităţii aflate în opoziţie:

- în cazul în care nu este constituită o majoritate parlamentară absolută, Președintele Republicii Moldova are obligaţia, după consultarea fracţiunilor parlamentare, de a desemna un candidat pentru funcţia de Prim-ministru, chiar dacă fracţiunile parlamentare nu sunt de acord cu propunerea Preşedintelui;

- în cazul constituirii unei  majorități  parlamentare absolute, Președintele Republicii Moldova desemnează candidatul susținut de această majoritate;

c) majoritatea parlamentară urmează a fi formalizată, nu doar declarată, cu indicarea deputaţilor care o constituie, cu specificarea disponibilităţii  de a susţine o anumită candidatură pentru funcția de Prim-ministru şi notificarea oficială în adresa Președintelui Republicii Moldova;

d) în sens constituţional, noţiunea de „consultare a fracţiunilor parlamentare" include grupurile deputaţilor neafiliaţi.

4. Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova”.

Fluxul de știri
0