CHIŞINĂU, 10 noiembrie – Sputnik. Curea Constituţională a Republicii Moldova (CCM) a dat „undă verde” pentru organizarea şi desfăşurarea unui referendum naţional în cadrul căruia cetăţenii se vor pronunţa pentru sau contra propunerilor formulate de un grup de iniţiativă înregistrat de Comisia Electorală Centrală. Iniţiativa de revizuire a Constituţiei se referă la imunitatea deputaţilor, numărul deputaţilor în Parlament, alegerea şi demiterea Preşedintelui.
Serviciul de presă al CCM notează că „după adoptarea de către CEC a hotărârii cu privire la iniţierea referendumului, Parlamentul are obligaţia constituţională de a stabili neîntârziat data şi de a aloca mijloacele financiare necesare desfăşurării referendumului republican”.
Sursa a mai menţionat că „referendumul urmează a fi desfăşurat în termen de 6 luni. Acest termen, în interiorul căruia proiectul de lege constituţională nu poate fi adoptat, include perioada de după înregistrarea la Comisia Electorală Centrală a grupului de iniţiativă, colectarea semnăturilor şi verificarea listelor de subscripţie”.
Proiectul de revizuire a Constituţiei propus de grupul de iniţiativă creat de Platforma DA prevede următoarele:
1) în Parlamentul Republicii Moldova vor fi 71 de deputaţi, faţă de 101 la ora actuală;
2) excluderea prevederii de la alineatul 3) al articolului 70 din Constituţie, potrivit căruia „deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Parlamentului, după ascultarea sa”. asta presupune că deputatul va fi lipsit aproape total de imunitatea de care beneficiază în condiţiile reglementărilor actuale în vigoare;
3) Preşedintele Republicii Moldova ar urma să fie ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.
4) Preşedintele ţării poate fi suspendat din funcţie cu votul majorităţii deputaţilor, după care va putea fi iniţiată demiterea acestuia prin referendum naţional.