CHIŞINĂU, 8 ian – Sputnik. Analiştii politici cu care au discutat corespondenţii Sputnik despre noua tentativă de a forma în actualul parlament o majoritate subliniază că poziţia PDM, a PL şi a deputaţilor care au plecat din PCRM este cât se poate de clară. Însă, contrar unor aparenţe, este mai puţin clar ce are de gând să facă, totuşi, Iurie Leancă şi ceilalţi doi deputaţi din PPEM.
Despre Grupul Leancă se afirmă că acesta ar fi în parteneriat cu PDM şi că aceste două formaţiuni şi-ar coordona acţiunile. Însă, atunci când în Parlament era aşteptat Ion Sturza, candidatul Preşedintelui Timofti la funcţia de premier, Iurie Leancă a declarat că el şi ceilalţi doi deputaţi din grupul său îi vor acorda voturile. Asta în timp ce PDM a fost categoric împotriva acestei candidaturi.
Potrivit analiştilor, din condsiderente electorale, Iurie Leancă nu şi-ar fi putut permite să-l înfrunte public pe Ion Sturza. De aceea, ştiind că Sturza oricum nu avea nicio şansă, Leancă ar fi anunţat că îl susţine numai din considerente de imagine, or PPEM ţinteşte acelaşi bazin electoral care îl simpatizează pe Sturza.
Totodată, analiştii politici nu au o părere unică referitoare la felul în care se va comporta Grupul Leancă în cel de al doilea exerciţiu de învestire a guvernului, care ar putea fi ultimul pentru actualul Parlament în eventualitatea unui eşec. Or, în acest caz, Preşedintele Timofti va putea să dizolve Parlamentul.
În opinia unor analişti, lui Leancă i-ar conveni anticipatele, dat fiind faptul că la ora actuală ratingul formaţiunii pe care o conduce i-ar permite să acceadă în Parlament. Pe de altă parte, susţin alţi analişti, lui Leancă i-ar conveni mai mult să obţină o funcţie importantă în stat, iar asta i-ar permite să-şi consolideze ratingul politic, mai ales în cazul unor reuşite ale guvernării din care dânsul va face parte.
Analiştii mai subliniază şi faptul că participarea lui Leancă într-o majoritate alături de PDM, PL şi deputaţii plecaţi din PCRM ar fi o condiţie a lui Mihai Ghimpu, care nu se vede pe sine şi pe colegii să-i liberali într-o coaliţie în care celelalte formaţiuni sunt de stânga.
Vineri va deveni clar ce poziţie a ocupat în actualele circumstanţe PLDM, după care luni sau marţi va deveni clar în ce direcţie se mişcă partidele care doresc refacerea guvernării proeuropene.
Aritmetica parlamentară asupra căreia atrag atenţia analiştii politici arată că fără PLDM, PCRM şi PSRM numărul de voturi ale majorităţii absolute este de exact 51, or PDM (datorită formării Platformei Social-Democrate) are 35 de mandate, PL are 13 şi Grupul Leancă 3.
În cazul în care Grupul Leancă nu va adera la majoritate, subliniază unii experţi, voturile necesare ar putea fi găsite la PCRM sau chiar unii deputaţi de la PLDM ar putea să „pună umărul” la "salvarea parcursului european" şi la evitarea anticipatelor. Însă într-o astfel de situaţie PPEM nu ar avea de câştigat prea mult, întrucât va dispare din prim-planul vieţii politice.