Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Curtea Constituţională a "corectat" neajunsurile reformei din iulie 2000

© Sputnik / Sputnik MoldovaAlexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale
Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale - Sputnik Moldova
Abonare
Curtea Constituţională a relevat că Preşedintele Republicii Moldova este obligat să desemneze la funcţia de premier candidatul propus de majoritatea parlamentară.

CHIŞINĂU, 29 dec – Sputnik. Marţi Curtea Constituţională a interpretat extensiv procedura pe care trebuie să o respecte şeful statului atunci când desemnează candidatul la funcţia de premier. Totodată, decretul lui Timofti de desemnare a li Sturza în calitate de candidat la funcţia de premier, contestat de deputaţii plecaţi din PCRM, a fost recunoscut drept constituţional de către Curte.

Парламент Молдовы - Sputnik Moldova
Politică
Parlamentul va decide la anul soarta viitorului Cabinet de Miniştri

În opinia Curţii Constituţionale, solicitarea celor 14 foşti membri ai fracţiunii PCRM de a fi declarat neconstituţional decretul emis de Nicolae Timofti privind desemnarea lui Sturza în calitate de candidat la funcţia de premier este nefondată.

Preşedintele CCM, Alexandru Tănase, a explicat că prerogativa preşedintelui de a propune candidatul la funcţia de premier este şi o obligaţie constituţională. La realizarea acestui drept, şeful statului, care este şi alesul majorităţii parlamentare, trebuie să se asigure, prin consultările cu fracţiunile parlamentare, de suportul unei majorităţi parlamentare, precum şi de o posibilă cooperare din partea opoziţiei. De asemenea, potrivit lui Tănase, în cazul în care nu există o majoritate parlamentară absolută (50 la sută dintre deputaţi plus 1, n. red.), preşedintele, după consultarea fracţiunilor parlamentare este obligat să propună un candidat la funcţia de premier, chiar dacă fracţiunile nu sunt de acord cu alegerea acestuia.

Председатель ПСРМ Игорь Додон о генпрокуроре Корнелии Гурине и других чиновниках: Мы будем пикетировать их, пока они не уйдут со своих постов. - Sputnik Moldova
Politică
Dodon: Sturza să se trezească la realitate şi să se vindece de înfumurare

Potrivit lui Tănase, în cazul formării unei majorităţi parlamentare absolute şeful statului  va desemna pentru funcţia de premier candidatul susţinut de această majoritate. Totodată, majoritatea parlamentară trebuie să fie formată, nu doar anunţată, cu nominalizarea tuturor deputaţilor care vor face parte din componenţa acesteia. Constituirea majorităţii parlamentare trebuie să fie comunicată şefului statului în mod oficial şi acesta trebuie să fie informat că această majoritate este dispusă să susţină un anumit candidat.

Tănase a mai explicat că Preşedintele trebuie să poarte consultări pentru desemnarea candidatului la funcţia de premier şi cu grupurile de deputaţi neafiliaţi.

Anterior Curtea Constituţională a statuat că dacă deputaţii nu vor reuşi să investească un nou guvern până la 29 ianuarie 2016, Parlamentul ar putea fi dizolvat.

Fluxul de știri
0