Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Componente de arme chimice şi explozibil, vândute de pensionari la Chişinău

© SputnikПрокурор сектора Рышкановка Игорь Попа
Прокурор сектора Рышкановка Игорь Попа - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Doi locuitori din Chișinău și unul din Cahul au vrut să câștige un milion din vânzarea unei substanţe periculoase.

CHIȘINĂU, 24 dec — Sputnik. Colaboratorii organelor de drept au reținut trei bărbați care încercau să vândă ilegal o cantitate record pentru țară de mercur alb, a declarat joi în cadrul unei conferințe de presă procurorul interimar al Chișinăului Igor Popa.

Potrivit lui, este vorba despre un lot de 35 de kg de substanță chimică, valoarea totală a căreia atinge 3-4 milioane de lei. Suspecții însă erau gata să vândă marfa doar pentru un milion de lei.

Ofițer Pantera - Sputnik Moldova
Republica Moldova
În curtea unei case din Cantemir au fost găsite 8 kg de mercur

"Cei reținuți sunt doi locuitori din Chișinău în vârstă de 58 și 65 de ani și unul de 61 de ani din Cahul. În timpul perchezițiilor, asupra acestora au fost găsite de asemenea icoane și alte obiecte bisericeşti de valoare. Ancheta presupune că mercurul și obiectele de cult au fost introduse prin contrabandă din Rusia", a menţionat Popa.

Mercurul și compuşii săi sunt substanțe toxice foarte periculoase. Ele se evaporă ușor, reacționează rapid la schimbările de temperatură. Se aplică în tehnică, în industria chimică, în medicină, inclusiv pentru prepararea dezinfectanților.

"Mercurul are un spectru larg de aplicare. Între altele, el poate fi utilizat şi la crearea unor substanţe explozibile și a armelor chimice", a spus Popa.

Substante radioactive - Sputnik Moldova
Republica Moldova
SIS: în spatele răspândirii Cesiului 137 stau anumite persoane

El a subliniat că un polițist sub acoperire s-a prezentat drept cumpărător. Acest lucru a permis reținerea în flagrant a comercianților de substanță chimică.

Procurorul a declarat că organele de drept investighează modului în care a fost introdus mercurul pe teritoriul țării.

"Dacă se va clarifica că vameșii sunt implicați în acest lucru, vom insista ca ei să fie trași la răspundere penală", a declarat Popa.

Cei reținuți refuză să colaboreze cu ancheta și afirmă că mercurul se păstra la ei mai de demult. La moment, doi dintre suspecți se află în arest preventiv. În privinţa lor a fost intentat un dosar penal "pentru încălcarea legislaţiei privind traficul de materiale nucleare" și "contrabandă". Articolul 224 din Codul Penal al RM prevede o pedeapsă de trei ani de privațiune de libertate, iar pentru introducerea ilegală a substanței chimice ei riscă până la zece ani de pușcărie.

Fluxul de știri
0