Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Dosarul lui Filat a fost transmis parţial în judecată

© Sputnik / Vladimir PolusatovЭкс-премьер-министр, глава ЛДПМ Владимир Филат
Экс-премьер-министр, глава ЛДПМ Владимир Филат - Sputnik Moldova
Abonare
Învinuitul Vlad Filat a recunoscut că a primit o parte din bani, dar insistă că nu este vorba despre fapte ilegale ci despre cadouri.

CHIŞINĂU, 23 dec – Sputnik. Procurorii au transmis în judecată materialele pentru o parte dintre capetele de acuzare care îi sunt aduse politicianului Vlad Filat. Despre aceasta a anunţat procurorul Adriana Beţişor.

Potrivit lui Beţişor, ancheta ar fi constatat că Vlad Filat ar fi primit automobile, fiecare dintre acestea valorând peste un milion de lei, a cheltuit 1,5 milioane de lei pentru călătorii private cu avionul şi alte circa 1,8 milioane de lei pentru servicii hoteliere.

Сторонники и представители Нашей партии проводят у здания президентской администрации пикет - Sputnik Moldova
Politică
Usatîi susţine că Filat a fost vizitat în puşcărie de un oaspete important

„Este vorba despre transferuri de bani sau primirea de cash şi carduri bancare. Prin intermediul companiilor conduse de Filat şi de persoanele lui de încredere au fost transferate peste 391 milioane de lei, iar cash a primit 398 milioane de lei”, a spus Beţişor.

În total, la ora actuală este vorba despre aproximativ 800 de milioane de lei, bani pe care i-ar fi primit Filat.

„Învinuitul a recunoscut că a primit o parte dintre aceste mijloace. Însă el a declarat că acestea au fost cadouri, nu recompense. Însă declaraţiile lui nu corespund probelor din dosar”,  a subliniat procurorul.

Iurie Roşca - Sputnik Moldova
Politică
Roşca: sacul cu bani l-a făcut pe Filat campionul integrării europene

Potrivit acesteia, pentru banii primiţi Filat ar fi exercitat influenţă asupra unor demnitari, mai cu seamă asupra celor care au avut legătură cu PLDM, astfel încât să fie luate sau confirmate anumite decizii.

„În cadrul percheziţiilor, anchetatorii nu au găsit mijloace băneşti, dar există obiectele procurate de el din aceşti bani”, a mai spus procurorul.

Adriana Beţişor a mai adăugat că dacă vina lui Filat, care este acuzat de corupere pasivă, va fi dovedită în judecată, liderul PLDM ar putea să fie privat de libertate pe un termen de la 7 până la 15 ani. Acesta riscă şi o amendă de la 8 la 10 mii de unităţi convenţionale. De asemenea, pentru faptul că a obţinut foloase din influenţă Filat riscă de la 3 la 7 ani de detenţie.

Fluxul de știri
0