Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova, cu restanţe la capitolul egalitatea de gen

© Sputnik / Мирослав РотарьЛюди
Люди - Sputnik Moldova
Abonare
Rata de ocupare pe piața forței de muncă este mai redusă pentru femei, față de cea a bărbaților, la fel ca și prezenţa în politică. Însă bărbații se adresează mai rar la medici decât femeile, ceea ce le poate cauza boli grave și chiar decesul.

CHIŞINĂU, 22 dec — Sputnik, Cristina Bumbu-Danuța. Experții de la Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare constată în studiul „Indexul Egalității de Gen 2015", care a fost prezentat în cadrul unei conferințe de presă, că femeile sunt subreprezentate în politică, pensia femeilor rămâne mai mică decât cea a bărbaților, pe de altă parte bărbații se adresează mai rar la medic decât femeile, iar incidența bolilor grave și deceselor este mai ridicată în rândul acestora.

Женщина - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Fiecare al cincilea primar în Moldova este femeie

Indexul Egalității de Gen este organizat pe 6 domenii principale: muncă, bani, cunoaştere, timp, putere, sănătate. Şi două domenii-satelit: inegalităţi intersecţionale şi violenţa asupra femeilor. Indexul acordă punctaje de la 1 — inegalitate totală, până la 100 — egalitate totală.

Coordonatoarea Platformei pentru Egalitate de Gen, Nina Lozinschi a declarat că potrivit studiului, femeile continuă să fie reprezentate insuficient în Parlament și Guvern.

„Este mică și ponderea femeilor antreprenori. O altă problemă este și faptul că 63 la sută din femeile din Moldova au fost supuse cel puțin unei forme de violență" a mai adăugat Lozinschi.

Женщина - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Femeile din grupurile etnice cer implicarea lor în politică

Directorul Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, Alexei Buzu, a precizat că domeniul „piața muncii" a înregistrat cele mai mari regrese. S-a redus numărul de femei angajate care au cel puțin un copil de vârstă preșcolară, iar numărul de bărbați angajați, care au copii de vârstă preșcolară, a rămas același.

Coordonatoarea Platformei pentru Egalitate de Gen, Nina Lozinschi a menționat că societatea civilă a semnat recent o rezoluție în care cere autorităților să se implice în soluționarea problemei inegalității de gen. Parlamentului i se cere adoptarea în lectură finală a Legii cu privire la introducerea cotei minime de reprezentare pe listele electorale. Guvernului i-a fost solicită elaborarea unui nou program pentru asigurarea egalității de gen 2016-2020.

Fluxul de știri
0