Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Fiecare al cincilea primar în Moldova este femeie

© SputnikЖенщина
Женщина - Sputnik Moldova
Abonare
Republica Moldova poziţionează femeile pe locuri cu mai puţine şanse de a accede la o funcţie decizională.

CHIŞINĂU, 26 aug – Sputnik. După validarea rezultatelor alegerilor locale generale din această vară, din 898 de primari, doar 185 sau 20.6% sunt femei.

Potrivit experților Promo-LEX, Partidul Liberal Democrat are cele mai multe femei alese în funcția de primar – 57, pe locul doi se află PDM, cu 51 de femei, iar pe locul trei — PCRM. 

La polul opus al clasamentului se află Mișcarea „Ravnopravie”, PPCNM și PPRM care nu au reprezentanți de sex feminin în primării.

alegeri, выборы - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Majoritatea primarilor aleşi în turul II sunt bărbaţi

Această tendință a existat și în cadrul alegerilor locale generale din 2011. Atunci, din 898 de primari, 166 au fost femei.

„Din analiza efectuată de Promo-LEX, putem conchide că la toate nivelurile decizionale reprezentarea femeilor este una redusă. Acest lucru este cauzat de faptul că în Moldova predomină atitudinea patriarhală, precum și un stereotip legat de participarea femeilor în procesul decizional. Totodată, partidele care promovează femei, le promovează pe poziţii mai puțin eligibile, adică cu mai puține șanse de a accede într-o funcție decizională. De asemenea, femeile candidat au și un acces mai redus la resurse financiare în timpul campaniei electorale”, a declarat Aliona Apostu, analistul electoral al Promo-LEX.

Experții consideră că este necesară elaborarea unui cadru legal, prin care fiecare formațiune politică să asigure înaintarea unui număr egal de femei și de bărbați pe fiecare segment: primari, consilieri locali, consilieri raionali, deputați. Totodată, concurenții electorali ar trebui să promoveze femeile în funcții eligibile și pe poziții echivalente cu cele a bărbaților.

Fluxul de știri
0