Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Femeile din grupurile etnice cer implicarea lor în politică

© SputnikЖенщина
Женщина - Sputnik Moldova
Abonare
În jur 100 de femei reprezentante ale grupurilor minoritare etnice au participat, în premieră, la Forumul Național al Femeilor din Grupurile Etnice „Egale prin diferență, ne implicăm în politică”.

CHIŞINĂU, 6 mai  - Sputnik Moldova. În jur 100 de femei reprezentante ale grupurilor minoritare etnice au participat, în premieră, la Forumul Național al Femeilor din Grupurile Etnice „Egale prin diferență, ne implicăm în politică”. 

Participantele au propus să fie creată a platformă comună, prin intermediul căreia femeile din grupurile etnice să poată avea o voce în cadrul dezbaterilor, audierilor publice și altor evenimente de interes major.

 „Acesta ar fi primul pas al nostru de a ne face auzite și de arăta că și femeile din grupurile etnice își doresc o implicare mai activă în procesele decizionale și în politica din R. Moldova”, a remarcat Elena Terteac, reprezentantă a grupului etnic de ucraineni.

Dafina Gercheva, coordonator rezident ONU și reprezentant permanent PNUD, a declarat, în cadrul forumului că, deși, de jure, femeile și bărbații au aceleași drepturi, femeile au mai puține șanse decât bărbații să fie reprezentate în procesul de luare a deciziilor la nivel local și național. 

„Pentru a asigura o egalitate de facto a drepturilor și de gen, femeile ar trebui să se bucure de șanse egale pentru a face față tuturor provocărilor întâlnite în drumul lor spre succes. Dar pentru aceasta, trebuie să spargem stereotipurile, să schimbăm mentalitatea – lucru care necesită timp, eforturi consolidate și tenacitate”, a declarat Gercheva.

 Republica Moldova s-a angajat să promoveze femeile în poziții de conducere prin creșterea cotei de reprezentare a femeilor de până 40% în consiliile locale, 25% în consiliile raionale și 25% în poziții de primari până în 2015.

Forumul și-a propus să reunească femei de diferite minorități etnice din R. Moldova: reprezentante ale comunităților de ucraineni, ruși, găgăuzi, bulgari, romi, evrei, germani, polonezi, azeri, armeni, din statele baltice, greci, beloruși şi osetini — pentru a identifica barierele în drumul lor spre politică şi în procesele de luare a deciziilor.

 

 

Fluxul de știri
0