Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alertă maximă. În Moldova începe vaccinarea urgentă împotriva virusului gripal

© Sputnik / Evghenii PanasencoSpital
Spital - Sputnik Moldova
Abonare
Virusologii sunt alertați de faptul că vaccinurile au ajuns în țara noastră cu întârziere de aproape două luni. Însă dacă acestea vor fi administrate în maxim două săptămâni, cazurile grave de gripă, care pot cauza chiar decesul, ar putea fi prevenite.

CHIȘINĂU, 22 dec — Sputnik, Cristina Bumbu-Danuța. Organizația Mondială a Sănătății a donat Republicii Moldova 150 de mii de doze de vaccinuri antigripale pentru sezonul 2016. Costul acestora se ridică la peste 13 milioane de lei. Preparatele au ajuns la Centrul Național de Sănătate Publică în data de 21 decembrie și sunt repartizate conform planului de distribuire în teritorii, pentru derularea campaniei de imunizare.

Potrivit Ministerului Sănătății, vaccinarea începe în Chișinău în data de 22 decembrie, iar în următoarele zile preparatele urmează să fie distribuite și în celelalte localități din țară. Precizăm că campania de vaccinare împotriva virusului gripal începe cu o întârziere de aproape două luni în acest an.

В вирусологической лаборатории Центра по профилактике и борьбе со СПИДом и инфекционными заболеваниями - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Deocamdată, fără gripă la Chişinău

Mai întâi vor fi vaccinate gratuit persoanele care suferă de diabet zaharat, hepatite virale, probleme renale, de cord, boli respiratorii. Primordiale pentru vaccinare sunt și persoanele cu vârsta de peste 65 de ani și gravidele. Acestea trebuie să meargă la medicul de familie și să solicite vaccinarea gratuită.

Virusologul Constantin Spânu a declarat pentru site-ul „Sănătate INFO" că deși campania de vaccinare va începe cu o întârziere de două luni, el speră că nu vor exista cazuri grave de gripă.

„Vaccinul începe să acționeze în două săptămâni de la administrare, de aceea cu cât mai devreme se va face imunizarea, cu atât mai bine va fi pentru sănătatea oamenilor. Sperăm că nu se vor înregistra cazuri de gripă înainte de a administra preparatul antigripal, în caz contrar ne-am putea confrunta cu cazuri grave" a declarat Spânu.

Куриное мясо. Архивное фото. - Sputnik Moldova
Noul „virus aviar” deocamdată nu a ajuns în Moldova

Medicii susțin că vaccinul contra gripei sezoniere prezintă cea mai sigură metodă de prevenire a infecției și complicațiilor grave provocate de virusurile gripale. Din cauza modificărilor genetice și antigenice ale acestor virusuri, se recomandă administrarea vaccinului antigripal în fiecare an, înainte de începerea sezonului de gripă.

În 2014, campania de imunizare a început în luna noiembrie. Potrivit Centrului Național de Sănătate Publică, anul trecut în Moldova s-au înregistrat 132 cazuri de gripă, 24 dintre care au fost provocate de virusurile gripale de tip B, iar 21 de tip A (H1N1) și de tip A(H3N2). Din cauza virusului gripal, în 2014 au decedat cinci moldoveni, printre care şi doi copii.

Fluxul de știri
0