Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Noul „virus aviar” deocamdată nu a ajuns în Moldova

© Sputnik / Pavel Lisitsyn / Accesați arhiva multimediaКуриное мясо. Архивное фото.
Куриное мясо. Архивное фото. - Sputnik Moldova
Abonare
Medicul infecționist a precizat de ce carnea de pasăre a nimerit iarăși în vizorul savanților europeni și a explicat cum trebuie să preparăm corect carnea.

CHIȘINĂU, 7 dec — Sputnik. Noul virus care provoacă o formă gravă de pneumonie nu a fost înregistrat în Moldova și deocamdată nu are rost să ne facem griji dacă va ajunge până la noi, a declarat luni pentru Sputnik-Moldova Galina Chiriacova, medic de categorie superioară, șefa secției terapie intensivă la spitalul republican de boli infecțioase „Toma Ciorbă".

În publicația britanică „The Sun" a apărut luni un articol în care se spune că un nou virus a fost descoperit într-o partidă de carne de pasăre. Există deja şi o primă persoană infectată: un cetățean al Danemarcei. Efectuând analizele standard, medicii au depistat la pacientul respectiv un virus care conține o genă-mutant MCR-1.

Скорая помощь - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Consecinţele răcirii vremii: virozele pun stăpânire pe capitală

În pofida datelor cu adevărat alarmante din presă, trebuie menționat că deocamdată nu există informații suficiente despre „noua pneumonie" sau „SIDA aviară", cum au botezat deja jurnaliștii occidentali această boală.

„În primul rând, nu merită să îngroșăm lucrurile. Acest virus nu se transmite pe cale aeriană. De aceea, tot ce poate fi supus prelucrării, inclusiv carnea, nu este atât de periculos. Nu trebuie să ne alarmăm", a spus Chiriacova.

Vorbind despre prepararea corectă a cărnii, pentru a exclude contaminarea cu vreun virus oarecare, expertul a menționat că ea trebuie supusă numaidecât prelucrării termice.

„De regulă, virușii sunt instabili din punct de vedere termic. De aceea carnea trebuie bine fiartă, prăjită, coaptă la rolă și atunci toate bacteriile vor pieri", adăugat specialistul.

„The Sun" mai menționează că s-ar putea ca însuși virusul și informația despre acesta să fie parte a războiului economic.

Bolile aviare: de ce iarăși carnea de găină?

În anii 2003 — 2005, specialiștii au identificat un virus patogen al gripei H5H1 răspândit pe larg la păsări. Virusul dat s-a dovedit a fi periculos pentru oameni, deoarece ei nu au imunitate la acesta. Acum, în vizorul savanților a nimerit iarăşi găina.

В вирусологической лаборатории Центра по профилактике и борьбе со СПИДом и инфекционными заболеваниями - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Deocamdată, fără gripă la Chişinău

„Păsările, găina ca atare, sunt crescute în prezent cu adăugarea în hrană a antibioticelor, hormonilor și a altor preparate. De aceea nu este de mirare faptul că păsările se îmbolnăvesc. Iar imunitatea lor este și ea afectată. Aceasta în primul rând. O altă explicație poate fi legată de faptul că virușii se dezvoltă în proteina de pasăre care prezintă un mediu favorabil pentru înmulțirea lor", a specificat Chiriakova.

Potrivit datelor Organizație Mondiale a Sănătății, din februarie 2003 până în februarie 2008, din cele 361 de cazuri confirmate de contaminare a oamenilor cu virusul gripei aviare, 227 au avut sfârșit letal.

Fluxul de știri
0