Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Parlamentul Moldovei i-a lăsat pe Filat şi Streleţ fără paşapoarte diplomatice

© Sputnik / Евгений ПанасенкоПарламент Молдовы
Парламент Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
Iniţiativa legislativă cu privire la lipsirea premierilor demişi de dreptul de a deţine paşapoarte diplomatice pe un termen nelimitat a fost înaintată de deputaţii comunişti şi aprobată în prima lectură de majoritatea deputaţilor în parlament, cu excepţia celor liberal-democraţi.

CHIŞINĂU, 17 dec — Sputnik. Ex-premierii Republicii Moldova, Vladimir Filat şi Valeriu Streleţ au fost lipsiţi de paşapoartele diplomatice de care ar fi trebuit să beneficieze, potrivit legii, pe parcursul întregii vieţi. Deputaţii au votat în cadrul şedinţei de joi a parlamentului, în prima lectură, un proiect de lege în acest sens. Documentul a fost votat de majoritatea aleşilor, cu excepţia celor din fracţiunea liberal-democrată.
Iniţiativa legislativă a fost înaintată de fracţiunea comuniştilor.

Vlad Filat Влад Филат - Sputnik Moldova
Probe imbatabile că Filat a furat 176 de milioane de dolari

Autorii proiectului au propus un şir de amendamente la legea privind actele de identitate din sistemul naţional de paşapoarte, care prevăd că „cetăţenilor Republicii Moldova care au ocupat funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, de preşedinte al Parlamentului, de prim-ministru, care au fost demişi din funcţie în legătură cu săvârşirea unor fapte prin care s-au încălcat prevederile Constituţiei, revocaţi sau demişi în legătură cu exprimarea neîncrederii Guvernului de către Parlament, nu au dreptul de a deţine paşapoarte diplomatice".

„Dreptul de a deţine paşaport diplomatic „pentru întreaga viaţă" este un privilegiu. Prin urmare, noi considerăm că cetăţenii care au ocupat funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, de preşedinte al Parlamentului, de prim-ministru, şi au fost demişi pentru anumite abateri, trebuie lăsaţi fără paşapoarte diplomatice, care oferă un spectru larg de privilegii", a menţionat deputatul comunist Anatol Zagorodnîi, care a prezentat proiectul.

Actualmente, persoanele care au deținut funcțiile respective, dar și soții lor, pot să dețină pașapoarte diplomatice pe un termen nelimitat.
Cabinetele de Miniştri conduse de Filat şi Streleţ au primit votul de neîncredere al parlamentului pentru suspiciuni de corupţie. Filat a fost demis în martie 2013, iar Streleţ la 29 octombrie 2015.

Fluxul de știri
0