Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Constatare alarmantă: modelul economic moldovenesc se prăbuşeşte

© Sputnik / Miroslav RotariŞedinţa Comisiei economie, buget şi finanţe
Şedinţa Comisiei economie, buget şi finanţe - Sputnik Moldova
Abonare
Economia moldovenească bazată pe consum şi-a epuizat resursele, iar autorităţile nu au asigurat o trecere la un alt model economic mai eficient. Acum este cazul să fie luate măsuri energice şi consolidate, ca să evităm colapsul economic total.

CHIŞINĂU, 17 dec – Sputnik. Specialiştii de la Expert-Grup susţin că economia moldovenească a intrat pe un trend de recesiune, iar consumul în ţară în anul curent a înregistrat iniţial o stagnare, după care a urmat o tendinţă de reducere continuă.

Referindu-se la comerţ, experţii menţionează că acesta atinge cote foarte modeste şi a înregistrat o creştere nesemnificativă. În anul curent s-a redus şi volumul serviciilor prestate populaţiei, iar comerţul cu amânuntul a scăzut cu peste 33 la sută din cauza reducerii transferurilor de peste hotare.

Anatol Arapu - Sputnik Moldova
Arapu se teme să vorbească public despre catastrofa economică din Moldova

Potrivit experţilor, cererea internă pe piaţa moldovenească înregistrează o reducere continuă, fapt care loveşte direct în perspectivele de creştere economică.

Un alt aspect asupra căruia au atras atenţia cei de la Expert-Grup este faptul că Republica Moldova are o imagine negativă, pe care a căpătat-o în ultimul an, iar asta afectează relaţiile cu instituţiile creditare internaţionale, dar şi mediul investiţional intern.

Prognozele pentru anul 2016 sunt destul de pesimiste, mai subliniază experţii în economie. Acestea sunt determinate inclusiv de faptul că în 2015 transferurile băneşti pe care le fac moldovenii aflaţi la muncă peste hotare se vor reduce până la 10 la sută, ceea ce înseamnă că va scădea şi mai mult consumul intern.

bani - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Indicatorii de producţie şi comerţ prevestesc o prăbuşire economică

Ceea ce vom avea în 2016 depinde de conjunctura externă, dar şi de măsurile ce vor fi luate pe interior de autorităţile moldoveneşti. O doză mică de optimism, au remarcat experţii, este legată de faptul că în 2016 ar putea să se majoreze relativ volumul transferurilor băneşti ale moldovenilor de peste hotare, ceea ce va putea să determine o uşoară creştere a consumului.

Referindu-se la modelul economic al Republicii Moldova, care este unul bazat pe consum, experţii au remarcat o situaţie gravă şi anume că acesta s-a disipat complet. În acelaşi timp, nu a fost asigurată o trecere treptată la un nou model economic.

În actualele condiţii, avertizează experţii, este nevoie de măsuri foarte energice de depăşire a crizei, toate politicile trebuie să fie coordonate şi să fie aplicate mecanisme de stimulare a consumului. E nevoie, de asemenea, de îmbunătăţirea climatului de afaceri şi a relaţiilor cu FMI.

Fluxul de știri
0