A demarat campania electorală pentru postul de nou secretar general al ONU

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaЗдание ООН
Здание ООН - Sputnik Moldova
Abonare
Coreeanul Ban Ki-moon urmează să transmită împuternicirile succesorului său pe 1 ianuarie 2017. Conform principiului rotației, în fruntea organizației trebuie să vină un reprezentant al Europei de Est.

CHIȘINĂU, 16 dec — Sputnik. La ONU a fost dat startul oficial al campaniei preelectorale pentru postul de secretar general. Scrisoarea privind procedura alegerii acestuia a fost prezentată tuturor celor 193 de țări-membre de către președintele Adunării Generale și președintele Consiliului de Securitate ai ONU.

Potrivit rezoluției adoptate  la ședința din septembrie a Adunării Generale, scrisoarea respectivă conține descrierea întregului proces și rugămintea către membrii ONU de a prezenta candidaturile la timp.

Ban Ki-moon, Segretario generale delle Nazioni Unite - Sputnik Moldova
Liderii mondiali vor fi invitați la semnarea acordului privind clima

Succesorul actualului secretar general al ONU, Ban Ki-moon, ex-premier al Coreei de Sud, urmează să preia funcțiile la 1 ianuarie 2017. Oficial, campania trebuie să demareze la anul. Conform procedurii stabilite pentru alegeri, candidatul la acest post trebuie să fie aprobat de Consiliul Securității (CS), după care CS îl recomandă Adunării Generale unde el trebuie să fie susținut cu majoritatea voturilor (cel puțin, două treimi din cei 193 de membri).

În ajunul alegerilor noului secretar general al ONU, reprezentanții unui șir de țări au optat pentru o procedură mai transparentă de alegere. Mai mult ca atât, pornind de la principiul rotației, noul secretar general trebuie să fie un reprezentant al regiunii est-europene. Totodată, s-a subliniat importanța înaintării candidaturii unei femei la acest post. Pe parcursul a 70 de ani din momentul fondării în 1945 a Orgamizaţiei, al cărei cartier general se află la New York, în postul respectiv s-au aflat doar bărbați.

США – Соединённые Штаты Америки / USA -	The United States of America - Sputnik Moldova
Ex-președintele Adunării Generale a ONU, acuzat oficial de corupție

Scrisoarea în cauză a fost elaborată de Marea Britanie, membru permanent al CS al ONU. Proiectul care a fost prezentat anterior a generat obiecții din partea Rusiei, în special referitor la unele cerințe față de candidați, la principiul reprezentării regionale, precum și la termenele demarării procesului preelectoral.

În scrisoare este specificat că CS „ va începe procedura de selectare la sfârșitul lunii iulie 2016". Până la acea dată și pe parcursul procesului electoral, candidaților desemnați li se va oferi posibilitatea de a participa la discuții și întâlniri neformale cu reprezentanții Adunării Generale și ai Consiliului de Securitate ai ONU.

Mogens Lykketoft, președintele Adunării Generale, le-a comunicat jurnaliștilor că deja și-au anunțat candidaturile Srdjan Kerim, diplomat din Macedonia, fost președinte al Adunării Generale a ONU, și Vesna Pusić, ministrul de Externe al Croației.

Fluxul de știri
0