Liderii mondiali vor fi invitați la semnarea acordului privind clima

© Sputnik / Ilya Pitalev / Accesați arhiva multimediaBan Ki-moon, Segretario generale delle Nazioni Unite
Ban Ki-moon, Segretario generale delle Nazioni Unite - Sputnik Moldova
Abonare
Deschiderea festivă a ceremoniei de semnare a Acordului de la Paris va avea loc la cartierul general al ONU de la New York pe 22 aprilie, de Ziua Internațională a Pământului.

CHIȘINĂU, 15 dec — Sputnik. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, consideră că Acordul de la Paris privind clima este un document ambițios și contează pe faptul că majoritatea liderilor mondiali vor sosi la New York pe 22 aprilie pentru a-l semna.

Reprezentanții a 196 de părți ale Convenției-cadru a ONU privind schimbările climatice (195 de țări și Uniunea Europeană) au încheiat sâmbătă seara la Paris un nou Acord al ONU care va determina volumul emisiilor în atmosferă a gazelor cu efect de seră după anul 2020 și măsurile de prevenire a schimbărilor climatice. Pentru a intra în vigoare, Acordul trebuie ratificat de către statele respective.

El papa Francisco expone las enfermedades espirituales de la curia romana - Sputnik Moldova
Papa Francisc afirmă că clima este una pentru toți, bogați și săraci

Ceremonia deschiderii Acordului pentru semnare va avea loc la cartierul general al ONU de la New York pe 22 aprilie, de Ziua Internațională a Pământului. Ban Ki-moon a dat asigurări că, potrivit documentului adoptat la Paris, el se va ocupa de organizarea ceremoniei. „În cel mai scurt timp voi invita liderii mondiali la ONU pentru a semna Acordul, deoarece aceasta va deveni prima zi Acordului universal privind clima", a spus el.

Secretarul general al ONU a numit Acordul de la Paris drept unul „ambițios". El a menționat că țările au convenit să mențină creșterea globală a temperaturii sub 2 grade Celsius. Totodată, Ban Ki-moon a subliniat necesitatea încercării de a limita creșterea temperaturii cu până la 1,5 grade Celsius comparativ cu temperatura medie din epoca preindustrială.

„Contez pe guverne și pe întreaga societate că vor transforma aceste intenții în acțiuni urgente decisive", a adăugat Ban Ki-moon.

Totodată, la 5 mai la Washington va avea loc summit-ul privind schimbările climatice la care vor participa șefi de guverne, de întreprinderi și societatea civilă.

Acordul de la Paris privind clima, care mai trebuie să fie și ratificat pentru a intra în vigoare, nu prevede renunțarea la zăcămintele de combustibil, iar emisiile de bioxid de carbon (CO2) în atmosferă nu sunt limitate în plan global. Însă toate țările, fără excepție, trebuie să-și pună drept scop național reducerea acestor emisii, reutilarea tehnologică și adaptarea la schimbările climatice.

Fluxul de știri
0