Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Veniturile moldovenilor nu ţin pasul cu cheltuielile

© Sputnikденьги
деньги - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit statisticii, populaţia cheltuieşte cel mai mult pentru alimentaţie şi achitarea serviciilor comunale, iar cel mai puţin - pentru învăţământ.

CHIŞINĂU, 15 nov — Sputnik. Veniturile nominale ale populaţiei au sporit în trimestrul III 2015 şi au constituit în medie lunar 2006,2 lei pentru o persoană, în creştere cu 12,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014. În termeni reali însă (cu ajustarea la indicele preţurilor de consum) veniturile populaţiei practic au rămas la nivelul anului precedent, arată datele Biroului Naţional de Statistică.

Cea mai importantă sursă de venit sunt salariile — 39,2% din veniturile totale disponibile. Prestaţiile sociale au contribuit la formarea veniturilor gospodăriilor în perioada de referinţă în proporţie de 21,2%.

Денежные купюры - Sputnik Moldova
Societate
Cheltuielile populației pentru serviciile comunale vor crește până la 21,1%

Veniturile obţinute din activităţile pe cont propriu reprezintă 15,9% din veniturile populaţiei, inclusiv 8,4% sunt veniturile din activitatea individuală agricolă, iar 7,5% — veniturile din activitatea individuală non-agricolă.
Transferurile băneşti din afara ţării rămân a fi o sursă importantă pentru bugetul gospodăriilor. În medie, acestea reprezintă 19,5% din total venituri.
În funcţie de mediu de reşedinţă, se menţine aceeaşi tendinţă, veniturile populaţiei din mediul urban fiind în medie cu 599,3 lei sau de 1,3 ori mai mari comparativ cu veniturile populaţiei din mediul rural.

Populaţia rurală în comparaţie cu cea urbană este dependentă într-o proporţie mai mare de transferurile din afara ţării, ponderea acestora în venituri fiind de 25,8% faţă de 13,4% în cazul populaţiei din mediul urban.

lei, ЛЕИ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Guvern: compensaţiile de 65 de lei pentru creşterea tarifelor vor fi suficiente

Cheltuielile medii lunare de consum ale populaţiei în trimestrul III 2015 au constituit în medie pe o persoană 2137,7 lei, fiind în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent cu 16,7%. În termeni reali (cu ajustarea la indicele preţurilor de consum) populaţia a cheltuit în medie cu 5% mai mult comparativ cu trimestrul III 2014.

Cea mai mare parte a cheltuielilor este destinată acoperirii necesarului de consum alimentar — 41,4%. Pentru întreţinerea locuinţei o persoană în medie a alocat 18,8% din cheltuielile totale de consum. Cheltuielile direcţionate pentru învăţământ au constituit doar 0,7% din total.

Fluxul de știri
0