Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Guvern: compensaţiile de 65 de lei pentru creşterea tarifelor vor fi suficiente

© Sputnik / Rodion Procalei, ЛЕИ
lei, ЛЕИ - Sputnik Moldova
Abonare
În Moldova, cheltuielile pentru serviciile comunale s-au majorat cu 21,1%, pe când compensațiile pentru perioada rece a anului au fost majorate cu doar 65 de lei. Ca rezultat, volumul total al acestui ajutor social va constitui din noiembrie curent şi până în martie 2016 o mie 575 de lei.

CHIȘINĂU, 3 dec — Sputnik. Guvernul a adoptat la ședința ordinară de miercuri proiectul care prevede majorarea compensației pentru perioada rece a anului.

Această decizie a fost luată în urma majorării tarifelor la gaz și electricitate.

Astfel, ajutorul va fi majorat de la 250 la 315 lei. Ca rezultat, volumul total al acestui ajutor social va constitui din noiembrie curent şi până în martie 2016 o mie 575 de lei.

Производство хлебобулочных изделий - Sputnik Moldova
Societate
Ce se poate întâmpla cu preţul pâinii după scumpirea gazului

Suma totală a cheltuielilor prevăzute în acest scop se regăseşte în proiectul de ratificare a bugetului pentru anul 2015, care a fost votat de Parlament în lectura a doua.

După cum relatează serviciul de presă al Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, pentru a primi acest ajutor în perioada rece a anului, familiile vulnerabile trebuie să prezinte o cerere la direcţia protecție socială și familie.

Anterior, s-a menţionat că cheltuielile populației pentru serviciile comunale s-au majorat cu 21,1%.

Decizia privind majorarea tarifelor la gaz cu 15% și la electricitate cu 30-36% a fost adoptată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) în noaptea de 17 iulie. Decizia din iulie a ANRE a fost sistată până la efectuarea unui audit internațional privind situația rețelelor de aprovizionare cu gaz din țară.

În final, noile tarife la electricitate au intrat totuși în vigoare. Acum un kW de electricitate pentru consumatorii finali care sunt conectați la rețelele de tensiune joasă "Gas Natural Fenosa Furnizare Energie" costă 2,16 lei, la rețelele de tensiune medie — 1,95 lei, iar la rețelele de tensiune înaltă — 1,68 lei. Consumatorii care sunt conectați la rețelele de tensiune joasă "RED Nord" plătesc pentru un kW de electricitate 2,23 lei, iar la rețelele de tensiune medie — 2,02 lei. Tarifele la energie pentru consumatorii finali, care sunt conectați la rețelele de tensiune joasă "RED Nord — Vest" constituie 2,23 lei, iar la rețelele de tensiune medie — 2,07 lei.

S-a scumpit și gazul. Acum pentru consumul a 30 de metri cubi de gaz pe lună, consumatorii finali plătesc câte 6,55 lei pentru un metru cub. Dacă această limită este depășită, prețul unui metru cub de gaz va fi de 6,83 lei.

Fluxul de știri
0