Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert-Grup: economia Moldovei este în declin

© Flickr / 401(K) 2012IMF Cuts Forecast for US Economy
IMF Cuts Forecast for US Economy - Sputnik Moldova
Abonare
Într-un studiu realizat de experţii Centrului analitic independent Expert-grup se arată că economia Republicii Moldova este într-o descreştere continuă.

CHIŞINĂU, 10 AUG – Sputnik. Potrivit autorilor studiului, stabilizarea relativă de la început de an a economiei naţionale a degenerat ulterior într-o „tendinţă descendentă”.

Potrivi documentului, în iunie 2015 Indicele Compozit Anticipator pe care îl calculează cu regularitate instituţia, bazându-se pe cei şase indicatori de referinţă macroeconomici, a scăzut cu 1,6 puncte în comparaţie cu luna anterioară, ajungând la 87,8 puncte.

„Aceasta sugerează înrăutăţirea perspectivelor imediate pentru economia națională, asociate cu constrângerile externe (criza economică din Rusia și Ucraina, restricțiile comerciale rusești, criza de securitate din Ucraina, recuperarea lentă a economiilor UE) și interne (volatilitatea politică, criza bancară și restricționarea politicii monetare și bugetare)”, se arată în documentul citat.

Studiul mai indică şi asupra unei descreşteri a cererii, atât pe piaţa internă, cât şi pe pieţele din exterior. În acest an, exporturile produselor moldoveneşti au scăzut comparativ cu anul precedent: cu 23 la sută în spaţiul CSI, cu 26 la sută în Turcia. Totodată, spre UE exporturile sunt în creştere treptată, se mai arată în studiu. Consumul intern a fost afectat în mare parte de diminuarea volumului remiterilor.

Fluxul de știri
0