CHIȘINĂU, 14 dec — Sputnik, Cristina Danuța. Potrivit unui studiu realizat recent de Magenta Consulting, 54 la sută dintre moldoveni preferă să-și țină banii la ciorap, dar nu în conturile băncilor comerciale. Solicitat de Sputnik Moldova, economistul Viorel Gârbu a explicat motivele acestei neîncrederi, pornind de la situaţia de pe paţa bancară.
„Societățile dezvoltate economic depind foarte mult de bănci, deoarece cetățenii din aceste state, pe durata vieții, deseori aplică instrumentele bancare, iau credite de la bănci, își țin economiile în bănci și atunci încrederea crește cu timpul. Iar în Republica Moldova, economia fiind slab dezvoltată, puțini cetățenii au acest gen de experiență. Puțini sunt cei care au necesitatea să depună bani în bănci deoarece au economii nesemnificative, iar pe de altă parte, nu i-au credite deoarece nu-și permit să fie beneficiari de credite din cauza ratelor mari."
Economistul Viorel Gârbu susține că dobânzile la depozitele bancare sunt înalte, iar cei care aleg să-și țină banii într-un cont bancar pot câștiga bine, cu condiția că leul moldovenesc nu se va mai deprecia în raport cu euro și dolarul.
„Experiența de anul trecut a fost una nu tocmai plăcută pentru cei care au decis să-și țină economiile în lei moldovenești și nu le-au transformat în dolari și euro, deoarece leul moldovenesc s-a depreciat destul de mult față de valutele de referință, astfel încât persoanele care au mizat pe dobândă efectiv au pierdut mai mult" a declarat economistul.
Viorel Gârbu susține că dacă în perioada viitoare se va menține aceeași tendință și leul va pierde din valoare în raport cu valutele de referință, „atunci indiferent cât de mare va fi dobânda, persoanele care dețin conturi în bănci nu vor avea nimic de câștigat."
Potrivit sondajului realizat de Magenta Consulting, în mare parte, persoanele care au un venit mediu lunar sub 5 mii de lei și pensionarii consideră că nu este sigur să-ţi ții banii la bancă. Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 832 de persoane. Marja de eroare de 3-4 la sută.