Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Leul moldovenesc: tendințe și perspective

© Sputnik / Evgheni PanasencoБанк
Банк - Sputnik Moldova
Abonare
Economiștii nu văd motive de stabilizare a pieței valutare din Moldova către sfârșitul acestui an.

 

CHIȘINĂU, 17 sept – Sputnik. Situația de pe piața valutară a Moldovei continuă să fie instabilă – leul face salturi. Dacă săptămâna trecută a început cu consolidarea leului, atunci săptămâna aceasta el oscilează. Cursul oficial al leului moldovenesc față de dolar, stabilit de Banca Națională pentru miercuri, 16 septembrie, a fost de 19,58 lei, acesta pierzând încă 7 bani. Față de euro, valuta națională s-a devalorizat cu 4 bani – până la 22,13 lei.

Este de remarcat și cursul valutar în băncile moldovenești. Astfel, dolarul este cumpărat în instituțiile bancare cu 19,65 – 19,85 de lei și vândut cu 20,15 – 20,3 lei. Cumpărarea valutei europene – de la 22,15 la 22,4 lei, iar vânzarea – de la 22,8 la 22,92 lei.

La 1 ianuarie curent, dolarul american costa 15,61 lei, iar euro – 18,99 lei. Cursul record a fost înregistrat la 18 februarie 2015, când dolarul a costat 20,99 lei, iar euro – 24.01 lei.

Банк - Sputnik Moldova
Republica Moldova
De la începutul anului, leul s-a depreciat semnificativ

”La drept vorbind, din punct de vedere economic, nu au existat motive ca leul să se prăbuşească atât de mult la începutul acestui an. Și statistica PIB-ului demonstrează acest lucru. Pe de altă parte, nimic nu s-a schimbat în economie de atunci, iar mulți cetățeni au observat acest lucru atunci când leul s-a consolidat de la 20 și ceva la 17-18 lei pentru un dolar. În economie, însă, nu s-a schimbat nimic radical”, a spus într-un interviu pentru Sputnik Galina Șelari, director executiv al Centrului de Cercetări Strategice și Reforme, expert în economie.

Anterior, prim-ministrul Moldovei, Valeriu Streleț, a admis posibilitatea deprecierii valutei naționale până la 40 de lei pentru un dolar. Politicianul a declarat acest lucru la o televiziune locală, subliniind că actualul curs al leului este susținut artificial.

Expertul însă este convins că din punct de vedere economic, o devalorizare bruscă a valutei naționale nu este posibilă. Vorbind despre prognoze, dolarul poate crește până la 24 de lei, susține Șelari.

”Moldova este o țară mică, cu o economie slabă. Aici, pe de o parte e important cursul valutar flexibil, deoarece leul slab presupune un import scump și un export relativ de succes. Dar e bine să se ajungă la o medie acceptabilă în această privinţă. Din punctul de vedere al completării veniturilor la buget, devalorizarea leului poate fi un lucru interesant, dar asta înseamnă în primul rând inflație. Iar lupta cu acest fenomen este foarte anevoioasă”, a remarcat interlocutoarea.

IMF Cuts Forecast for US Economy - Sputnik Moldova
Expert-Grup: economia Moldovei este în declin

Banca Națională a Moldovei a modificat prognoza inflației pentru 2015 – 2016  - de la 9,3% la 11,6 %. Totuși, mulți analiști susțin că inflația poate depăși și aceste cifre, adică va fi mai mare decât cea prognozată de BNM.

Expertul economic a subliniat că, în orice caz, 24 de lei pentru un dolar este destul de mult.

”Din nou va apărea problema majorării tarifelor. Iar asta înseamnă că vor trebui reexaminate tarifele care au fost majorate recent la gaz și energie, iar ca urmare, la toate celelalte. Este gata pentru acest lucru Guvernul Moldovei? De aceea consider că Banca Națională trebuie să lucreze rezonabil cu acele cifre care sunt prevăzute la momentul actual”, a încheiat Șelari.

 

Fluxul de știri
0