Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

BNM recurge la măsuri drastice, creditele în Moldova devin mai scumpe

© Sputnik / Evgheni PanasencoНациональный банк Молдовы
Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
BNM a adoptat o decizie prin care înăspreşte politica monetară.

CHIŞINĂU, 26 aug – Sputnik. Miercuriб Comitetul executiv al Băncii Naţionale a Moldovei a adoptat o hotărâre prin care a majorat rata de bază la principalele operaţiuni de politică monetară, ratele dobânzilor, norma rezervelor obligatorii de valută naţională şi neconvertibilă, dar a lăsat în vigoare norma rezervelor obligatorii în valută liber convertibilă.

Astfel, BNM a majorat rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurtб cu 2.0 puncte procentuale, de la 17.5 până la 19.5 la sută anual. De asemenea, instituţia a majorat ratele de dobândă, după cum urmează: la creditele overnight cu 2.0 puncte procentuale, de la 20.5 până la 22.5 la sută anual, iar la depozitele overnight cu 2.0 puncte procentuale, de la 14.5 până la 16.5 la sută anual.

Norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldoveneşti şi în valută neconvertibilă a fost majorată cu 3.0 puncte procentuale şi se stabileşte în mărime de 35.0 la sută din baza de calcul, începând cu perioada de menţinere a rezervelor obligatorii în lei moldovenești, 8 octombrie 2015 – 7 noiembrie 2015.

Norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă a fost menţinută la nivelul de 14.0 la sută din baza de calcul.

 

Fluxul de știri
0