Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Salariul din Moldova, ca o piele de șagrin

© Sputnik / Evghenii PanasencoПенсионер
Пенсионер - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ținând cont de cursul leului față de valuta americană, în septembrie anul curent angajații au primit în medie 238 de dolari, pe când exact un an în urmă acest indice atingea aproximativ 300 de dolari. Ce pot procura cetățenii cu acești bani la ora actuală?

CHIȘINĂU, 11 dec — Sputnik. Situația în sfera socială a Republicii Moldova este ambiguă, constată Ministerul Economiei al țării.

Potrivit datelor instituţiei, mărimea medie a salariului unui angajat în din economia națională în septembrie 2015 a constituit 4 mii 694, 9 lei, ceea ce în expresie nominală depășește cu 10% indicatorii pe aceeași perioadă din 2014, iar în realitate este mai mic cu 2,3% față de datele anului trecut.

Salariile cresc, veniturile reale se reduc

bani - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Pentru un trai decent o familie are nevoie de un salariu de 10 mii de lei lunar

Experții menționează că veniturile reale ale populației Moldovei se reduc. Exprimate în lei, acestea au crescut. Calculate însă în dolari, observăm că veniturile s-au redus semnificativ. Ținând cont de cursul leului față de dolarul american, în septembrie angajații a primit în medie 238 dolari, pe când exact cu o lună în urmă acest indice atingea 245 dolari, iar acum un an era de aproximativ 300 de dolari.

Ce poți procura la ora actuală cu acești bani? De exemplu, o bicicletă pentru adulți costă minimum 2000 de lei (102 dolari). În magazinele de electrocasnice, care vând cu amănuntul, un televizor LED costă 2500 de lei (127 de dolari), un aragaz — 2600 de lei (132 dolari), o mașină de spălat  — de la 4200 de lei (215 dolari) în sus, un frigider — de la 4000 de lei (200 de dolari) în sus, un notebook — de la 5700 de lei (290 de dolari) în sus.

Acum să vorbim despre tarife. O gigacalorie a agentului termic costă 987 de lei (peste 50 dolari). Astfel, lunar, pentru un apartament de două camere cetățenii vor achita în medie peste 1000 de lei (circa 60 de dolari). Cheltuielile pentru energia electrică la un consum mediu de 250 KWt/oră vor constitui aproape 500 de lei (25 de dolari).

Iar salariile în Moldova, ca și fermecata piele de șagrin din romanul omonim al lui Honoré de Balzac, se micşorează în permanenţă.

Cheltuielile cetățenilor sunt mai mari decât veniturile

Bani - Sputnik Moldova
Expert: majorarea salariilor cu 12% - o schimbare nesemnificativă

Veniturile lunare ale populației în al doilea trimestru al anului curent au atins în medie o mie 997,1 lei pentru o persoană, ceea ce înseamnă în expresie nominală cu 13,7% mai mult decât acum urmă, însă luând în calcul inflația — cu doar 5,3%.

Totodată, cheltuielile cetățenilor RM au constituit în medie 2 mii 75,6 lei, depășind cu 14,8% indicatorul respectiv din anul 2014, iar raportat la inflație — cu 6,3%.

Rata șomajului (raportul șomerilor față de numărul populației economic active), conform totalurilor pe trimestrul doi al anului curent a constituit 4,1% față de 3,6% în anul 2014. În ianuarie — octombrie 2015 au fost înregistrați 39 de mii de șomeri, ceea ce înseamnă, practic, cu un sfert mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Fluxul de știri
0