Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: majorarea salariilor cu 12% - o schimbare nesemnificativă

© Sputnik / Rodion ProcaBani
Bani - Sputnik Moldova
Abonare
Creşterea salariului în luna iunie este nominală, consideră expertul Ion Tornea.

CHIȘINĂU, 23 iul – Sputnik. Majorarea salariului mediu în Moldova cu 12% într-o lună este o modificare nesemnificativă, deoarece dacă luăm în calcul nivelul inflaţiei, indicatorii reali ai majorării salariale sunt mult mai mic, a declarat într-un interviu pentru Sputnik Moldova Ion Tornea, expert în economie.

деньги - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Media salariului în luna mai nu a depăşit cinci mii de lei

Potrivit Biroului Național de Statistică, în mai 2015, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, salariul mediu a crescut cu 12%, ajungând la 4 mii 524 de lei.

”Aceasta este o majorare nominală. Dacă luăm în calcul inflația, care a constituit 8,3%, atunci majorarea reală va constitui aproximativ 4%, ceea ce este aproape imperceptibil. Desigur, această creştere acoperă inflația, dar este totuşi un indicator neînsemnat”, a remarcat Tornea.

Potrivit economistului, asupra nivelului inflației se va reflecta și actuala majorare a tarifelor la gaz și energia electrică.

”Anume din acest motiv, inflația va spori semnificativ și va depăși 8%. De aceea, dacă salariile nu vor fi majorate, atunci inflația va anula această creștere”, a subliniat economistul.

Potrivit lui, majorarea indicatorilor economici ai țării este condiționată cel mai mult de devalorizarea leului şi din acest motiv se produce următorul lanț – se majorează preţurile și salariile.

”Majorarea salariilor acum este ceva mai mare decât creșterea prețurilor, dar trebuie să urmărim și tendințele ulterioare de creștere a prețurilor. Cred că la etapa inițială salariile nu vor ține pasul cu creșterea prețurilor. În acest an nu cred că va mai fi vreo majorare semnificativă a salariilor”, a spus Tornea.

Potrivit statisticii, cele mai mari salarii în Moldova le au programatorii, care primesc lunar aproximativ nouă mii și jumătate de lei. După care urmează angajaţii din domeniile financiar, asigurărilor și energeticii – salariul mediu al acestora a fost de peste opt mii de lei în luna mai. Un salariu sub cel mediu, aproximativ trei mii de lei, primesc lucrătorii din agricultură, din domeniul serviciilor, artei, dar și bugetarii.

 

Fluxul de știri
0