Securizarea frontierelor europene ar putea însemna o nouă cedare de suveranitate

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Accesați arhiva multimediaБеженцы на острове Лесбос в Греции
Беженцы на острове Лесбос в Греции - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia Europeană ar putea propune crearea unei noi structuri de securizare a frontierelor, care să preia controlul graniţelor externe ale UE. Potrivit Financial Times, acesta ar putea fi cel mai mare transfer de suveranitate de la introducerea euro.

CHIŞINĂU, 11 dec — Sputnic. În contextul în care numărul imigranţilor ilegali ajunşi în spaţiul UE a depăşit cifra de 1,2 miliarde, Bruxellesul, intenţionează să înlocuiască actuala Agenţie pentru frontiere (Frontex) cu o nouă structură permanentă de securizare a frontierelor care să dispună de forţe terestre şi navale. Acestea vor putea desfăşura operaţiuni chiar şi în cazul în care guvernul unui stat nu va fi de acord cu acest lucru, scrie Financial Times făcând referinţă la oficiali europeni şi documente aflate în pregătire, potrivit cotidianul.ro.

Astfel, "Bruxelles-ul urmează să propună crearea unei forţe europene de paza a frontierelor care să preia controlul graniţelor externe ale UE, chiar în ciuda obiecţiilor guvernelor naţionale". "Această mişcare ar reprezenta cel mai mare transfer de suveranitate de la crearea monedei unice încoace", mai scriu britanicii de la FT. "Deşi statele membre vor fi consultate, ele nu vor avea puterea de a se opune în mod individual desfăşurării la frontiere a forţei europene".

Беженцы на венгерско-сербской границе - Sputnik Moldova
Premierul Ungariei se așteaptă la „milioane” de refugiați în Europa

În acest fel se poate ajunge la controlul militar asupra graniţelor unor state exercitat de un organism creat şi condus de eurocraţi nealeşi democratic, iar umbra puterii Bruxelles-ului se va extinde şi asupra statelor nemembre. "Dacă planul este adoptat de statele UE, agenţia ce va înlocui Frontex va avea noi prerogative, inclusiv cea de a angaja şi controla propriile forţe şi de a cumpăra propriul echipament. I se va permite, la cerere, sa opereze şi în state nemembre, precum Serbia şi Macedonia, care au devenit ţări de tranzit pentru cei care încearcă să ajungă în nordul Europei", scrie Financial Times

Mai mult, "noua agenţie va putea sa deporteze persoanele care nu au dreptul să rămână in Europa, o prerogativă pe care Frontexul nu o are". Bruxelles-ul va decide cine poate să rămână sau nu într-un stat membru, nu autorităţile acelei ţări.
Noua forţă de pază a frontierelor va monitoriza activitatea de rutină a forţelor naţionale şi va interveni în momentul în care măsurile luate i se vor părea inadecvate.

палаточный городок corturi protest - Sputnik Moldova
Tusck: UE va atribui Frontex un mandat de evacuare a imigranţilor ilegali

"Comisia Europeană va prezenta săptămâna viitoare un plan pentru înlocuirea agenţiei Frontex cu o forţă terestră şi maritimă de pază a frontierei, pentru a cărei desfăşurare ultimul cuvânt îl va avea Comisia Europeană, arată oficiali europeni şi documente la care Financial Times a avut acces". "Proiectul este o ultima încercare de a salva spaţiul Schengen, prin introducerea unei forte de poliţie de frontieră comună, solicitată de Paris şi Berlin. Marea Britanie şi Irlanda au derogări de la politica europeană a migraţiei şi nu vor fi obligate să ia parte la acest proiect", mai scrie FT.

Totodată, autorul articolului din Cotidianul menţionează că este important de notat că la finalul articolului extrem de vehement din Financial Times este îngropată o informaţie importantă din documentul la care au avut acces ziariştii: "Dacă va fi aprobată, noua forţă de pază a frontierei se va supune legislaţiei naţionale a statelor membre în care operează".

Fluxul de știri
0