Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Val de imigranţi la frontiera Moldovei

© Poliţia de Frontieră Poliția de Frontieră
Poliția de Frontieră - Sputnik Moldova
Abonare
Poliția de Frontieră și-a autoevaluat capacitățile de gestionare a fluxurilor migraționale.

CHIŞINĂU, 11 dec – Sputnik. Angajații Poliției de Frontieră au fost mobilizați într-un exercițiu operativ-tactic prin care a fost testată capacitatea de reacție a instituției, în contextul crizei refugiaților și imigranților din Europa.

Exerciţiul constituie o formă complexă şi dinamică de pregătire a poliţiştilor de frontieră în domeniul identificării, procesării şi gestionării fluxurilor migraţionale masive şi a solicitanţilor de azil, care pot parveni în zona frontierei de stat, precum și capacitatea de reacţie în conlucrare cu alte instituţii de drept.

SIS СИБ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Măsuri sporite de securitate în Moldova, după atacurile teroriste din Franţa

În exercițiu au fost implicați alături de polițiștii de frontieră și reprezentanți ai Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, Batalionului cu Destinaţie Specială „Fulger” al Armatei Naţionale, Biroului Migrație și Azil, Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR), Centrului de Drept al Avocaților, Centrului de Caritate pentru refugiați, precum și ai Asociației,,Ave Copiii”. 

Potrivit scenariului, fluxul migrațional de instruire a inclus șase grupuri țintă, care au fost identificați dintr-un total de peste 200 de potențiali migranți, aceștia reprezentând persoane de gen masculin, participanți la acțiuni de război, militare sau paramilitare, inclusiv pe teritoriul statelor islamice; femei cu copii sau însărcinate, minori neînsoțiți, precum și persoane cu nevoi speciale sau care necesită susținere medicală specializată; persoane aflate în căutare, membri ai organizațiilor separatiste sau teroriste, dar și deținători de substanțe radioactive.

ООН ПАКИСТАН БЕЖЕНЦЫ ПЕРЕПИСЬ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Opinia experților: Moldova nu este amenințată de valurile de migranți islamici

În premieră, în cadrul acțiunilor au participat elevi ai Colegiului Naţional al Poliţiei de Frontieră (CNPF) și studenți ai Academiei,,Ştefan cel Mare” a MAI. Exercițiul a oferit posibilitatea de a verifica nivelul de pregătire a personalului CNPF, Sectorului Poliţiei de Frontieră Ungheni şi celui al Direcţiei regionale Vest pentru acţiuni în situaţii de criză şi de aplicare în practică a unor probleme teoretice, în vederea perfecţionării aptitudinilor profesionale ale poliţiştilor de frontieră, în caz de parvenire a situaţiilor similare, cu care se confruntă Europa pe parcursul ultimilor luni în problema migranţilor.

Un exercițiu similar s-a desfășurat și pe Aeroportul Internațional Chișinău, la care au participat reprezentanții Serviciului de securitate aeronautică, Serviciului medical, Serviciului pompieri, precum și ai altor servicii abilitate din cadrul aerogării. Exercițiul a constat în simularea unei situații de aterizare a aeronavei cu pasageri răniți la bord.

Fluxul de știri
0