Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

De ce Plahotniuc, cel mai neiubit dintre moldoveni, ar putea deveni premier

© Photo : Facebook / Vlad PlahotniucВладимир Плахотнюк
Владимир Плахотнюк - Sputnik Moldova
Abonare
Plahotniuc, ajuns singur în vârful piramidei puterii de la Chișinău, este la răspântie și are de ales: să se retragă treptat și discret ca Voronin, să meargă până-n pânzele albe ca Filat sau să încerce să identifice o cale de mijloc.

Barometrul Opiniei Publice a confirmat ceea ce toți demult bănuiam și anume că omul de afaceri Vladimir Plahotniuc, cel mai mare oligarh din țara noastră sau "capo di tutti capi", cum îi mai spun adversarii, este și cel mai detestat personaj din Republica Moldova. Mai urât de lume chiar și decât Vladimir Filat, în care, totuși, un procent dintre cei chestionați are încredere, pe când în cazul lui Plahotniuc — zero procente. Lucru explicabil pentru că liderul PLDM a ajuns deja după gratii, deja începe să plătească pentru nelegiuirile sale, deci el este pasibil nu doar de ura oamenilor, ci și de compasiunea lor.

Prăbușirea PLDM îi oferă lui Plahotniuc putere absolută

Pe când cazul lui Plahotniuc este cu totul altul. Deși nu deține nicio funcție publică, liderul neformal al PDM a concentrat în mâinile sale aproape toate pârghii puterii, iar după ce PLDM se va prăbuși iremediabil, Vladimir Plahotniuc va dispune de o putere discreționară în Republica Moldova. Problema lui Plahotniuc, pe care el, în mod sigur, o cunoaște mai bine decât orișicine din țara asta, este că în Republica Moldova nimeni nu poate deține puterea absolută o perioadă lungă de timp. Chiar dacă el este bine înșurubat aici și nu se teme de nimeni, cum se spune în limbajul lumii interlope de la Chișinău, peste hotarele țării există grupuri de interese, inclusiv, geopolitice care își dispută mereu această palmă de pământ și pentru care nu constituie o problemă să-l zdrobească ca pe o gâză pe cel mai mare oligarh moldovean.

Voronin, un comunist mai maleabil decât Ceaușescu

Vlad Plahotniuc - Sputnik Moldova
Politică
De ce anume Plahotniuc ar putea fi prim-ministru

Amintiți-vă ce i-au organizat partenerii externi lui Vladimir Voronin pe 7 aprilie 2009, când acesta a ajuns indezirabil pentru mai multă lume din această zonă geopolitică. Dar Voronin a înțeles corect aluzia venită de la Apus, mai ales că atunci, ca probabil și acum, nici Răsăritul nu-i era prea prietenos. Fiind ferm convins că nu vrea să repete soarta lui Ceaușescu, liderul comuniștilor și-a organizat retragerea treptată din vârful piramidei puterii, bineînțeles, primind mai întâi asigurările și chiar garanțiile de rigoare că nimeni nu va atenta la averea imensă a familiei sale. Și, din câte înțelegem, una dintre garanțiile cu pondere a venit chiar de la Plahotniuc. Dar cine ar putea să-i dea lui Plahotniuc astfel de garanții? Se pare că nimeni.

Puterea absolută, motiv și de jubilare, și de îngrijorare pentru Plahotniuc

După prăbușirea PLDM și Plahotniuc ajunge singur în vârful piramidei de la Chișinău, fără ca să mai partajeze cu alții puterea. Dar acest fapt este nu doar un motiv de jubilare, dar și de îngrijorare pentru că el știe — cu cât urci mai sus, cu atât cazi mai de sus. Bineînțeles, finanțatorul Partidului Democrat nu dorește nici să se retragă ca Voronin, dar nici să urmeze calea lui Filat sau, Doamne ferește, a lui Ceaușescu.

Un fel de cale a treia, sugerată de Șor

În mod sigur, Vladimir Plahotniuc dorește să meargă pe altă cale, își dorește să-și asigure alt viitor. Dar ca să-și asigure acest alt viitor, el are nevoie, în primul rând, să înceteze să mai fie cel mai detestat de moldoveni și să devină cel mai iubit. Lucru care nu este neapărat imposibil. Ba chiar Plahotniuc are și un exemplu la îndemână, cel al omului de afaceri Ilan Șor, devenit între-timp și primar de Orhei. Ilan Șor a devenit peste noapte, din băiat rău, băiat bun. Deși în acea perioadă era purtat la interogatorii de ofițerii CNA, el a știu să-i convingă pe oameni să-l voteze fără ca mai apoi aceștia să-și regrete votul. Dimpotrivă, văzând cum a schimbat Șor lucrurile în orașul lor, în faptă, nu în vorbă, au regretat orheienii care nu l-au votat. Iar acum, să recunoaștem, dincolo de orice simpatie sau antipatie față de acest om de afaceri, nu doar locuitorii orașului Orhei sunt gata să-l voteze. Pentru el și-ar da votul mulți dintre moldoveni, chiar dacă Șor nu apare în sondaje.

Plahotniuc, singurul care poate face o minune

Dumitru Diacov - Sputnik Moldova
Politică
Plahotniuc – Prim-ministru. Diacov: Sturza a lansat ideea

Iată, dacă Plahotniuc ar reuși o astfel de metamorfoză ca cea a lui Șor, atunci se poate considera salvat. Doar că Plahotniuc trebuie să reușească acest lucru la altă scară, la nivel național. Iar pentru asta trebuie să ajungă în funcția de prim-ministru, lucru pe care lesne și-l poate asigura, mai ales că nici nu are nevoie să fie votat de alegători. Și ajuns în fruntea Executivului, având o majoritate pe care o controlează în Parlament, uzând și de influențele pe care le are în mai toate instituțiile statului, el urmează să facă o minune, asemenea celei făcute de Șor în Orhei. Lucru pentru care este necesar, cel puțin în prima perioadă, să pună capăt imediat la două infracțiuni economice care devastează Republica Moldova: contrabanda și evaziunea fiscală. Fără vorbe goale despre reforme, fără împrumuturi luate de la europeni pentru pauze de cafea și seminare despre efectele nefaste ale corupției și crimei organizate. Numai el poate face astăzi acest lucru, bineînțeles, dacă vrea. Și succesul îi este garantat.

Plahotniuc, un Lukașenko de Moldova?

Vedeți că, potrivit aceluiași BOP, moldovenii cred că cel mai necesar lucru pentru Republica Moldova este "întărirea ordinii în țară, lupta împotriva corupției și ridicarea nivelului de trai". Dacă oligarhul tuturor oligarhilor va realiza asta, atunci el va deveni, în mod sigur, cel mai iubit de popor.

Bineînțeles, acest scenariu nu le va conveni dușmanilor lui de moarte, Vladimir Filat, Ion Struza, Țopii, cei de la Platforma DA și multor altor, pe care noi nici măcar nu-i bănuim. Dar care există și pe care Plahotniuc va fi obligat de situație să-i anihileze politic și economic, bineînțeles. Cam tot așa cum a acționat Alexandr Lukașenko în Belarus.

Evident, schema prezentată mai sus este una e simplistă. Adevărat, în realitatea lucrurile sunt mult mai nuanțate. Dar, în mod sigur, dacă Plahotniuc va fi desemnat la postul de prim-ministru, înseamnă că el a ales să meargă anume pe această cale.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacţiei.

Fluxul de știri
0