CHIŞINĂU,24 noiembrie – Sputnik. Despre faptul că Vlad Plahotoiuc s-ar pregăti să ocupe una dintre cele mai înalte funcţii în stat se discută mai de demult. Iar în aceste zile, când dialogul între partidele parlamentare a intrat în impas, ideea că Plahotniuc ar urma să fie desemnat să formeze noul guvern a devenit una dominantă.
Mai mulţi analişti politici au remarcat o serie de avantaje pe care le-ar obţine PDM şi Plahotniuc personal în cazul în care acesta ar deveni Prim-ministrul Republicii Moldova.
Îşi rezolvă problema de imagine
PDM şi Vlad Plahotniuc au fost o perioadă lungă ţinta unor atacuri mediatice furibunde, care nu au rămas fără efect. În acest timp principalii lideri ai PDM au fost în „liniile a doua şi a treia” ale frontului politic. Pe de o parte, ei au fost atacaţi şi au încercat să dea replici, să se justifice, iar pe de altă parte, nu au avut ocazia să demonstreze prin fapte în timpul aflării la guvernare că, de fapt, ar fi mult mai buni decât susţine, de exemplu, Platforma DA.
Funcţia de premier îl va scoate pe Plahotniuc în prim-planul vieţii publice din Republica Moldova. Este ştiut faptul că reuşitele guvernului garantează şanse mari la alegeri celui care îl conduce. Iar PDM are nevoie să-şi rezolve de urgenţă problema de imagine. Şi nu doar pe cea colectivă, ci şi pe cea a lui Plahotniuc, care va fi asociat permanent cu PDM.
Şansa de a deveni primul reformator al Republicii Moldova
Ţara nu a avut parte de conducători de prim rang care ar fi făcut reforme fundamentale şi care ar fi determinat dezvoltarea ei social-economică. Cu influenţe reală pe care o are deja Plahotniuc, pârghiile de şef al guvernului sunt ceea ce-i mai lipseşte pentru ca acesta să îşi folosească toată puterea pentru a intra în istoria ţării ca cel care a pus temelia bunăstării în Republica Moldova. El mai are la dispoziţie încă trei ani. Şi dacă va reuşi să consolideze în jurul său o majoritate parlamentară robustă, va obţine tot instrumentarul necesar pentru a le demonstra moldovenilor că se poate guverna şi altfel, adică mult mai bine.
Un regim autoritar?
Dacă Plahotniuc personal, dar nu prin interpuşi, îşi va asuma sarcina de conducere a ţării şi dacă va reuşi să demonstreze în trei ani rezultate palpabile, acesta ar putea să se înscăuneze pentru o perioadă foarte lungă în fruntea ţării. El ar putea să se bucure şi de aprecierea oamenilor pentru sinceritatea şi deschiderea manifestată. În Republica Moldova ar putea apărea, de facto, un regim pe care unii îl vor critica pentru „apucături autoritare”, dar care va fi destul de stabil, spre deosebire de jocul de-a democraţia, care a adus în ţară numai haos, sărăcie şi izolare externă.