Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Liderul PD: Timofti ar putea fi influenţat pe ascuns de anumite forţe

© Sputnik / Miroslav RotariMarian Lupu Мариан Лупу
Marian Lupu Мариан Лупу - Sputnik Moldova
Abonare
Liderul PD Marian Lupu susţine că preşedintele Nicolae Timofti ar putea fi constrâns de anumite forţe sau persoane să desemneze un candidat la funcţia de premier, fără a se consulta cu partidele parlamentare.

CHIŞINĂU, 11 dec – Sputnik. Dacă preşedintele ţării Nicolae Timofti va decide să desemneze un candidat la funcţia de premier fără ca acesta să fie susţinut de o majoritate parlamentară, situaţia din ţară se va tensiona şi mai mult, iar candidatul propus de şeful statului are şanse minime ca să fie votat de Legislativ, a declarat liderul PD Marian Lupu.

„Ar fi logic ca şeful statului să poarte consultări cu partidele politice înainte de a face o asemenea nominalizare. Dacă nu o va face şi va înainta un candidat, şansele ca acesta să fie votat în Parlament sunt minimale. Un asemenea exerciţiu nu va duce la ceva pozitiv, ci invers va duce la o tensionare şi mai mare în ţară”, susţine liderul democraţilor.  

Выборы президента Молдавии - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Preşedintele ţării a decis asupra candidaturii la funcţia de prim-ministru

Marian Lupu admite că Timofti ar putea înainta un candidat la funcţia de prim-ministru fără susţinerea partidelor parlamentare, fiind influenţat de „anumite forţe politice sau persoane”.

„Nu pot să exclud un asemenea scenariu. Situaţia este destul de tensionată. Într-o asemenea situaţie şeful statutului are anumite prerogative legale şi ar putea să intervină pe ascuns anumite forţe politice, persoane pentru a escalada situaţia şi aşa destul de tensionată din ţară”, a declarat democratul.

Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Vlad Ţurcanu, a declarat pentru Sputnik că preşedintele ţării, Nicolae Timofti, va înainta în zilele apropiate un candidat la funcţia de prim-ministru.

„Nu este exclus ca în zilele următoare şeful statului să vină cu o asemenea decizie”, a declarat Ţurcanu, fără a oferi nume concrete.

Михай Гимпу - Sputnik Moldova
Politică
Ghimpu, dezvăluiri despre intrigile legate de premier şi decretul lui Timofti

Data de 14 decembrie este limita constituţională când preşedintele ţării este obligat să anunţe candidatura la funcţia de prim-ministru. Anterior, Preşedinţia a anunţat că dacă până la 14 decembrie partidele parlamentare nu vor ajunge la un consens cu privire la candidatura premierului, şeful statului va înainta propria candidatură.

Data limită de 14 decembrie rezultă din decizia Curţii Constituţionale, care a stabilit că în cazul în care până la 29 ianuarie 2016 nu va fi învestit un nou Guvern, Parlamentul Republicii Moldova va fi dizolvat şi vor fi anunţate alegeri parlamentare anticipate. Curtea a statuat că imposibilitatea formării Guvernului în termen de 3 luni conduce la dizolvarea Parlamentului, chiar dacă această perioadă se circumscrie în ultimele 6 luni ale mandatului Președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

Guvernul condus de liberal-democratul Valeriu Streleţ a fost demis la 29 octombrie cu votul a 65 de deputaţi.


Fluxul de știri
0