Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Preşedintele ţării a decis asupra candidaturii la funcţia de prim-ministru

© Sputnik / Ruslan Schalapuda / Accesați arhiva multimediaВыборы президента Молдавии
Выборы президента Молдавии - Sputnik Moldova
Abonare
În câteva zile, preşedintele ţării Nicolae Timofti va înainta candidatura la funcţia de prim-ministru, chiar dacă încă nu a fost creată o majoritate parlamentară.

CHIŞINĂU, 10 dec – Sputnik. Preşedintele ţării, Nicolae Timofti, va înainta în zilele apropiate un candidat la funcţia de prim-ministru, a declarat în exclusivitate pentru Sputnik purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Vlad Ţurcanu.

„Nu este exclus ca în zilele următoare şeful statului să vină cu o asemenea decizie”, a declarat Ţurcanu.

Liderul PL Mihai Ghimpu l-a criticat într-o postare pe pagina sa de socializare pe Nicolae Timofti pentru că acesta a decis deja asupra candidaturii la funcţia de premier, chiar dacă nu există încă un consens cu privire majoritatea parlamentară. 

Guvern - Sputnik Moldova
Politică
Azi ar trebui să fie anunţat candidatul la funcţia de Prim-ministru

„Preşedintele ţării a discutat cu Mihai Ghimpu în particular. În aceste discuţii neoficiale au fost examinate diverse candidaturi la funcţia de premier al Republicii Moldova”, a declarat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei fără a oferi nume concrete.

Data de 14 decembrie este limita constituțională când preşedintele ţării este obligat să anunţe candidatura la funcţia de prim-ministru. Anterior, Preşedinţia a anunţat că dacă până la 14 decembrie partidele parlamentare nu vor ajunge la un consens cu privire la candidatura premierului, şeful statului va înainta propria candidatură.

Data limită de 14 decembrie rezultă din decizia Curţii Constituţionale, care a stabilit că în cazul în care până la 29 ianuarie 2016 nu va fi învestit un nou Guvern, Parlamentul Republicii Moldova va fi dizolvat şi vor fi anunţate alegeri parlamentare anticipate. Curtea a statuat că, imposibilitatea formării Guvernului în termen de 3 luni conduce la dizolvarea Parlamentului chiar dacă această perioadă se circumscrie în ultimele 6 luni ale mandatului Președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

Guvernul condus de liberal-democratul Valeriu Streleţ a fost demis la 29 octombrie cu votul a 65 de deputaţi.

 

Fluxul de știri
0