CHIȘINĂU, 11 dec — Sputnik. Ucraina consideră că nu face să ratifice acordul cu Moldova privind grija comună pentru ecologia bazinului Nistrului, a declarat pentru Sputnik Moldova Ilia Trombițkii, directorul Asociației Internaționale Ecologice a Păstrătorilor râului Nistru, Eco-Tiras, doctor în biologie.
"În conformitate cu normele europene, Moldova și Ucraina au încheiat în 2012 acordul privind protecția Nistrului. Noi, ecologii moldoveni, am promovat această iniţiativă încă din 1995 și la momentul semnării am considerat că în sfârșit s-au realizat ceea ce ne-am dorit. Dar nu a fost chiar așa", a spus Trombițkii.
Potrivit lui, Moldova a ratificat acest document dup o lună şi jumătate, iar Ucraina nu l-a ratificat nici până în prezent. Chiar înainte de a semna documentul, Ucraina a afirmat că nu este interesată de această problemă. De altfel, după semnarea acordului, structurile internaționale au alocat bani pentru implementarea lui. Dar, de vreme ce nu a fost semnat de toate părțile, nici banii nu au putut fi utilizați.
"Ucraina este datoare să se consulte cu Moldova în toate problemele ce țin de Nistru. Acest lucru este stipulat de normele internaționale și europene. În primul rând, este vorba de Convenția UE despre acțiunea transfrontalieră asupra mediului ambiant. În același timp, Ucraina intenționează, potrivit informaţiilor din mass-media, să construiască șase stații hidroelectrice pe acest râu. Consecințele pentru ecologia Nistrului vor fi în acest caz deplorabile", a subliniat Trombițkii.
Potrivit lui, în presă doar se vorbește că noile obiecte vor afecta o parte din bazinul Nistrului care vine în contact cu regiunile Cernăuți, Ternopol și Ivano-Frankovsk din Ucraina.
"Volumul total al apei Nistrului este și așa redus din cauza construcțiilor hidroelectrice. Delta râului, zonă protejată de documentele internaționale și care are o mare importanță pentru fauna și flora locală, este de fapt pe cale de dispariţie. Dacă se vor mai construi și alte stații, vor fi amenințate și speciile care sunt introduse în Cartea roșie și care populează cursul de sus al râului", a continuat Trombițkii.
El a mai adăugat că de resursele Nistrului depind două treimi din teritoriul Moldovei. Pentru Ucraina, acest râu este al doilea ca importanță, dar și una dintre cele mai lungi artere acvatice din Europa.
"În același timp, țările din regiunea noastră, inclusiv Moldova, nu sunt în stare să-și soluţioneze problemele de ecologie locală. Chiar şi țările din Africa ori Asia de Sud-Est se înțeleg în aceste probleme mult mai repede", a încheiat ecologul.