Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ecologi moldoveni: Ucraina va transforma Nistrul într-o baltă

© Sputnik / Vladimir PolușatovИлья Тромбицкий
Илья Тромбицкий - Sputnik Moldova
Abonare
Ecologul Ilia Trombițkii a declarat pentru Sputnik Moldova că din cauza dorinței autorităților de la Kiev de a construi pe râul transfrontalier un șir de noi stații hidroelectrice, în câţiva ani această arteră acvatică ar putea rămâne fără puls.

CHIȘINĂU, 10 dec — Sputnik. Nistru va deveni un râu şi mai problematic din punct de vedere ecologic, dacă Ucraina va construi pe cursul acestuia șase hidrocentrale noi, așa cum s-a scris în mass-media din țară, a declarat directorul Asociației internaționale a păstrătorilor râului Nistru Eco-Tiras, doctorul în biologie, Ilia Trombițkii.

În cadrul unei conferințe de presă de la centrul de presă al Agenției Internaționale de Știri și Radio Sputnik de la Chișinău, Trombițkii a subliniat că presupusa îndiguire a Nistrul încă în șase locuri se va reflecta negativ asupra calității apei râului și va influența negativ flora și fauna luncii şi a bazinului în ansamblu.

Река Днестр - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Zvonurile despre starea dezastruoasă a Nistrului sunt exagerate

"Astăzi, observăm fenomene negative din cauza funcționării Stației hidroelectrice nistrene de pe teritoriul Ucrainei, în partea de mijloc a cursului, între această construcție și Hidrocentrala de la Dubăsari. Acolo apa este lipsită de microorganismele necesare. De asemenea, ea este și foarte rece, temperatura fiind mai joasă decât cea normală chiar și vara. Pentru că hidrocentrala absoarbe apa din straturile de jos ale cursului apei. Altfel spus, sistemul ecologic al Nistrului este total dezechilibrat pe acest segment", a spus Trombițkii.

Potrivit lui, din cauza filtrării puternice a apei la Centrala hidroelectrică de la Dnestrovsk, râul pierde între 1-1,5 de km cubi de apă. Cea mai mare parte a apei se evaporă. Revărsările Nistrului acum sunt mult mai mici ca suprafață decât mai înainte.

Fluxul de știri
0