CHIȘINĂU, 14 iul – Sputnik, Dmitri Sidorov. Zvonurile despre starea dezastruoasă a râului Nistru, principala sursă de apă din RM, sunt exagerate, a declarat marți pentru Sputnik-Moldova Vitali Oleksici, fost ministru al ameliorării și gospodăriei apelor din republică, doctor în științe tehnice, cel care a creat în perioada sovietică sistemul de irigație prin picurare.
„Totuși, eu susțin astfel de publicații în mass-media, chiar dacă uneori ele redau o părere necompetentă despre starea reală a lucrurilor. La urma urmei, autorii acestor articole atrag atenția opiniei publice și a guvernului republicii asupra unui șir de probleme nesoluționate ce vizează folosirea rațională a surselor naturale de apă”, a menționat Oleksici.
Potrivit acestuia, problemele ce țin de asigurarea stării ecologice a Nistrului trebuie examinate în complex cu starea generală a întregului sistem acvatic din țară.
Principala problemă constă în faptul că Nistrul este un râu transfrontalier. Partea sa inferioară străbate teritoriul Ucrainei, după care trece prin Moldova, apoi, la vărsare, iarăși intră în Ucraina.
„Încă în anul 2012, la Roma, în cadrul Consfătuirii părților la Convenția cu privire la ocrotirea și utilizarea apelor transfrontaliere între Moldova și Ucraina, a fost semnat un Acord „Cu privire la activitatea comună în domeniul ocrotirii și dezvoltării bazinului râului Nistru”, a menționat Oleksici.
Expertul a adăugat că interesele Moldovei sunt lezate: dinspre hidrocentrala electrică de pe Nistru este aruncat un volum de apă cu mult mai redus decât o cer necesitățile de apă potabilă ale localităților din RM. Autoritățile noastre trebuie să se ocupe de această chestiune.
Dar situația nu este totuși una disperată. Pe teritoriul Moldovei mai sunt și alte surse de apă, cum ar fi Prutul, Răutul și câteva zeci de râulețe mici, precum și trei mii de lacuri. Oleksici este convins că țara nu este amenințată de lipsa apei potabile și a celei pentru irigație.
Cu atât mai mult cu cât, la momentul actual se întreprind un șir de măsuri pentru asigurarea eficientă cu apă potabilă a raioanelor de nord ale republicii.