Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Agricultorii din Moldova ar putea relua acțiunile de protest

© Sputnik / Егор Еремов / Accesați arhiva multimediaУборка зерновых в Белоруссии
Уборка зерновых в Белоруссии - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Asociației producătorilor agricoli UniAgroProtect, Alexandru Slusari, nu exclude faptul că nemulțumirea legată de neachitarea subvenţiilor ar putea scoate iarăși lumea în stradă.

CHIȘINĂU, 10 dec — Sputnik, Serghei Țurcanu. Mii de fermieri moldoveni au depus cereri pentru a obține compensații în acest an, în cadrul programului de acordare a ajutorului financiar de stat. Alexandru Slusari, președintele UniAgroProtect, a declarat pentru Sputnik că, în zilele care au mai rămas din acest an, agricultorii așa și nu vor primi nici un ban în calitate de ajutor de la stat.

„Am avut o discuție neoficială cu reprezentanții Ministerului Finanțelor și ei mi-au spus că situația cu privire la suplinirea bugetului este foarte complicată. Există un mare risc ca banii solicitați de fermieri și care ar trebui achitați măcar în sumă de 360 de milioane din Fondul de subvenționare pe anul curent, să nu existe", a spus interlocutorul.

Генеральная прокуратура РМ Procuratura Generală - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cine este vizat în dosarul subvenţiilor în agricultură

În situația creată, Slusari nu exclude posibilitatea ca agricultorii moldoveni să iasă din nou la  proteste.

El a explicat care este pericolul ce-i poate amenința pe agricultori dacă nu vor obține ajutorul promis de la stat: „În primul rând, mulți fermieri trebuie să achite creditele și să plătească impozitele. Ei au contat pe subvenții. Fără acești bani, va începe un lanț al datoriilor. În al doilea rând, dacă aceste mijloace nu vor fi alocate, Parlamentul va trebui să se întrunească din nou pentru a reduce suma subvenţiilor prevăzută în buget, până la suma care a fost plătită de facto".

Alexandru Slusari - Sputnik Moldova
Slusari: posibilităţile de susţinere a agriculturii nu sunt epuizate

Dacă sumele restante vor fi trecute pe anul viitor, atunci există riscul că o parte considerabilă din fondul de subvenții va fi alcătuită numai din datoriile pe anul 2015, fapt ce amenință eventualele investiții pe anul 2016", a adăugat Slusari.

Liderul UniAgroProtect a propus o soluție pentru ca subvențiile să fie totuși acordate. El afirmă că, drept urmare a fluctuației cursului valutar, Banca Națională a Moldovei a câștigat un miliard de lei neplanificaţi, bani care ar putea fi alocați fermierilor.

 

Fluxul de știri
0