Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cine este vizat în dosarul subvenţiilor în agricultură

© Sputnik / Евгений ПанасенкоГенеральная прокуратура РМ Procuratura Generală
Генеральная прокуратура РМ Procuratura Generală - Sputnik Moldova
Abonare
Secţia financiar-economică a Procuraturii Generale desfăşoară acţiuni de urmărire penală în dosarul acordării ilegale a subvenţiilor în agricultură în perioada 2010-2013.

CHIŞINĂU, 23 nov – Sputnik. Procuratura Generală (PG) va face publice date concrete despre cele 34 de dosare penale deschise pe cazul acordării ilegale a subvenţiilor în agricultură când va avea rezultate complete, a declarat pentru Sputnik ofiţerul de presă al PG, Eugen Roşca.

Roşca a precizat că vinerea trecută la Guvern şi Ministerul Agriculturii şi Industriei alimentare (MAIA) nu au avut loc percheziţii, ci acţiuni de urmărire penală.

Procuratura continuă să evite răspunsul la cine concret, ce persoane, ce demnitari de stat, sunt implicaţi în procesul de fraudare a subvenţiilor. „Deocamdată, nu se dau informaţii”, a declarat Roşca.

Dosarul respectiv este anchetat de Secţia financiar-economică a Procuraturii Generale. 

Justiţie, Procurori, Dosare, Юстиция - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Noi dosare pe numele liberal-democraţilor

Obiectul celor 34 de cauze penale intentate de procurori vizează falsificarea şi prezentarea la Agenţia de Intervenţie şi Plăţi în Agricultură a documentelor privind implementarea investiţiei, solicitarea subvenţiei pentru procurarea tehnicii noi, ridicarea artificială a costului investiţiei, în scopul majorării valorii subvenţiei solicitate de la AIPA.

O parte dintre aceste dosare au fost deja deferite justiţiei.

Concomitent, s-au stabilit şi cazuri în care, acționând în interes material şi personal, persoane cu funcţii de demnitate publică din cadrul Guvernului şi Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, folosind situaţia de serviciu, au elaborat şi favorizat adoptarea unor hotărâri cu privire la aprobarea modului de utilizare a mijloacelor fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli.

Potrivit procurorilor, în anii 2010 – 2013 au fost favorizaţi la obţinerea subvenţiilor doar solicitanţii care cumpărau s-au vindeau tehnică agricolă prin intermediul proiectului 2-KR, aflaţi sub protecţia nemijlocită a unor persoane cu funcţii de demnitate publică.

Fluxul de știri
0