Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Slusari: posibilităţile de susţinere a agriculturii nu sunt epuizate

© Sputnik / Sputnik Moldova / Alexandru Slusari
Alexandru Slusari - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Agricultura trebuie salvată. În actualele circumstanţe, nici nu ptem vorbi despre dezvoltarea acestui sector, susţin mai mulţi reprezentanţi ai asociaţiilor agricole.

CHIŞINĂU, 6 iul – Sputnik. Posibilităţi pentru compensarea pierderilor suportate de agricultori există, acestea nu au fost încă epuizate, a declarat unul dintre reprezentanţii asociaţiilor de fermieri, Alexandru Slusari, după şedinţa de luni a comisiei parlamentare speciale pentru elaborarea pachetului de legi privind soluţionarea problemelor din agricultura moldovenească.

parlament - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Noi discuţii în susţinerea agricultorilor în Parlament

Slusari a subliniat că autorităţile trebuie să acţioneze cât se poate de rapid, deoarece situaţia din agricultură continuă să se înrăutăţească. Dânsul a declarat că, spre exemplu, în anul curent recolta de orz va fi cu 40 la sută mai mică decât în anul trecut. Situaţia este comparabilă şi în cazul altor culturi agricole, iar sectorul este aproape de faliment, a mai spus Slusari.

El a precizat că discuţiile pe care le poartă agricultorii cu autorităţile nu se referă la identificarea soluţiilor pentru dezvoltarea sectorului agricol ci se caută căi de evitare a unui colaps al fermierilor moldoveni. În opinia lui Slusari, prima problemă ce trebuie depăşită este cea a decapitalizării sectorului agricol, care poate fi rezolvată printr-un sistem de creditare special. „La următoarea şedinţă vom discuta proiectul de lege care se referă la creditarea în agricultură”, a spus reprezentantul agricultorilor.

Totodată, Slusari a reiterat că indiferent de deciziile ce vor fi luate, asociaţiile de agricultori se vor întruni pentru a lua mai multe decizii de perspectivă. „Vor fi examinate trei variante: reluarea protestelor, aderarea la o mişcare protestatară existentă sau constituirea unei formaţiuni politice ce va reprezenta agricultorii”, a punctat Slusari.

 

Fluxul de știri
0