CHIŞINĂU, 9 dec — Sputnik. Mai multă ordine în ţară, lupta împotriva corupţiei şi ridicarea nivelului de trai, sunt cele mai importante trei probleme care trebuie rezolvate în Republica Moldova, potrivit datelor ultimului Barometru al Opiniei Publice (BOP) realizat de IPP.
Solicitat de Sputnik să explice de ce conaţionalii noştri consideră că lipsa ordinii este cea mai mare problemă a Republicii Moldova, expertul în dezvoltare regională şi juristul Ghenadie Vaculovschi a spus că vina o poartă guvernările, în special cele din ultimii şase ani, care ar fi admis instaurarea unui haos general în Republica Moldova.
Potrivit lui Vaculosvchi, oamenii au sesizat că în Republica Moldova în ultimii şase ani şi ceva puterea le-a aparţinut câtorva formaţiuni, acestea partajând între ele guvernarea practic în baza principiului feudal. „Fiecare a făcut tot ce a putut şi ce a dorit în domeniul pe care l-a administrat. Nu a existat un proiect unic de ţară, nu a existat un plan naţional şi astfel debandada se poate observa în toate domeniile", a declarat expertul, adăugând că „toată lumea de la noi înţelege că în ultimii şase ani și ceva de guvernare pretins proeuropeană corupţia a înflorit ca niciodată, iar asta a lovit direct în economie, în învăţământ, în sistemul medical şi în bugetele familiilor din ţara noastră".
Fiind întrebat ce fel de guvernare, în opinia lui, îşi doresc moldovenii, Ghenadie Vaculovschi a subliniat că cetățenii Republicii Moldova se orientează în mare parte spre un model de guvernare mai mult autoritar, adică îşi doresc o conducere care se bucură de autoritate, dar care este și eficientă pe măsură.
„Oamenii în orice societate îşi doresc nu neapărat un guvern autoritar, ci o guvernare care merită denumirea de guvernare, adică o guvernare care ştie exact ce are de făcut în fiecare domeniu. Oamenii nu pot ierta atunci când politicienii improvizează şi fac greşeli grave, pentru că ideea de guvernare presupune prin definiţie existenţa răspunsurilor la toate întrebările şi a soluţiilor la toate problemele. Tocmai asta nu au putut demonstra cei care au guvernat din 2009 încoace, iar oamenii îşi doresc acum ceva mai puternic, mai concentrat, mai autoritar. Comparând situația de la noi cu ceea ce se întâmplă, de exemplu, în Belarus, în Ungaria sau în Rusia, este evident că cetăţenii Republicii Moldova şi-ar dori ordine şi autoritate ca în acele ţări. Este de remarcat faptul că liderul de la Minsk, bunăoară, se bucură de un respect deosebit atât printre moldovenii care privesc cu ochi mai buni spre Vest, cât şi printre cei care preferă mai mult vectorul estic", a mai spus Vaculovschi.