Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cei mai mulţi bani din fondul de rezervă al Guvernului au ajuns la Timofti

© Sputnik / Евгений ПанасенкоНиколай Тимофти
Николай Тимофти - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit datelor Ministerului de Finanțe al ţării, pentru cheltuielile de transport ale președintelui și aparatului acestuia a fost cheltuită aproximativ a treia parte din mijloacele care, în principiu, sunt alocate Cabinetului de Miniștri pentru manevre în caz unor situații critice.

CHIȘINĂU, 9 dec — Sputnik. Din ianuarie până în noiembrie 2015, din fondul de rezervă al Guvernului Moldovei au fost cheltuiţi 5 milioane 127,6 mii de lei pentru nevoile organelor puterii centrale, din totalul de 6 milioane 641,3 mii lei alocaţi executivului, comunică Ministerul de Finanțe al republicii.

În cea mai mare parte, aceste mijloace au acoperit cheltuielile aparatului președintelui Moldovei Nicolae Timofti. Între altele, dintr-un milion 502,4 mii de lei prevăzuți, un milion 454,5 mii de lei au fost cheltuiţi pentru necesităţile șefului statului. Acești bani au acoperit cheltuielile de transport ale delegațiilor moldovenești.

Выборы президента Молдавии - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Preşedintele Moldovei are un venit lunar de aproape 35 de mii de lei

Astfel, 486,7 mii de lei au fost cheltuiți pentru vizita șefului statului la summit-ul Parteneriatului Estic, care a avut loc la Riga între 21-22 mai curent.

În afară de aceasta, o delegație moldovenească în frunte cu Timofti a participat la lucrările summit-ului șefilor de state și guverne "Procesul de colaborare în Europa de Sud-Est", care a avut loc în capitala Albaniei Tirana la 25-26 mai. Atunci, pentru transportul funcționarilor au fost alocaţi încă 469,4 mii de lei. După care Timofti a condus o delegaţie de demnitari care au întreprins o vizită oficială în Belarus. Vizita de lucru a președintelui a durat două zile (16-17 iunie). Pentru delegația moldovenească a fost pusă la dispoziţie o cursă aviatică specială Chișinău-Minsk-Chișinău, în acest scop fiind cheltuiți 550,8 mii de lei.

Potrivit legislaţiei cu privire la modul de utilizare a mijloacelor din fondul de rezervă al Guvernului, volumul mijloacelor alocate este stabilit în legea Bugetului de stat al țării.

Bani - Sputnik Moldova
Expert: Moldova este în criză, bugetul – tensionat

În august, din fondul de rezervă al guvernului Moldovei au fost cheltuiți 983,3 mii de lei dintr-un milion prevăzut pentru acoperirea diverselor cheltuieli ale cancelariei de stat, legate de Premiul Național — 2015.

Încă 500 de mii de lei au fost cheltuiți de Ministerul Economiei pentru organizarea și desfăşurarea Zilei Naționale a Republicii Moldova în cadrul expoziției internaționale "Milano-2015".

Cheltuielile Ministerului Justiției au constituit 773,1 mii lei dintr-un milion și 283 de mii de lei prevăzuți. Banii au fost alocaţi pentru acoperirea cheltuielilor legate de plata salariului, poliţei medicale și asigurarea cu locuință pe teritoriul Franței a doi juriști, delegați la secretariatul Curții Europene pentru Drepturile Omului în trimestrul doi al acestui an.

Pentru necesitățile Ministerului Apărării au fost alocați de la începutul anului 985,7 mii de lei și au fost cheltuiți 606 mii de lei. Pentru elaborarea medaliei comemorative 70 de ani de la Victoria asupra fascismului în cel de-al Doilea Război Mondial au fost cheltuiți 275,4 mii lei.

Fluxul de știri
0