Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Expert: Moldova este în criză, bugetul – tensionat

© Sputnik / Rodion ProcaBani
Bani - Sputnik Moldova
Abonare
Majorarea tarifelor doar va agrava situația şi aşa dificilă a cetățenilor din Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 28 iul – Sputnik. Nu ne putem aştepta la o majorare a salariilor și pensiilor pe fundalul preconizatelor tratative cu Fondul Monetar Internațional, a declarat într-un interviu exclusiv pentru Sputnik Moldova Elena Gorelova, director adjunct al Centrului de Investigaţii Strategice și Reforme, doctor în economie.

Bani - Sputnik Moldova
Expert: majorarea salariilor cu 12% - o schimbare nesemnificativă

Potrivit ei, în actuala situație, populației din Moldova îi va fi destul de greu, în special cetățenilor cu venituri fixe – bugetarilor, pensionarilor și familiilor cu venituri mici.

Situația economică a țării nu a fost prea bună nici până la devalorizarea bruscă a leului și creşterea inflației. Experții constată că Moldova se află deja în criză. Despre acest lucru se poate vorbi deschis, in pofida datelor statistice cu privire la creșterea PIB-ului în primul trimestru. Majorarea tarifelor, pe fundalul destabilizării sferei bancare, continuarea devalorizării leului, reducerea exportului, potrivit analiștilor, vor agrava situația economică din țară.

Осветительные лампы - Sputnik Moldova
Societate
ANRE a majorat tarifele la energia electrică

Potrivit lui Gorelova, un alt factor care acționează încă din anul trecut și poate influența negativ situația economică, este devalorizarea continuă a valutei naționale. ”Nu este clar cum se va comporta pe viitor piața valutară și cu cât se va mai devaloriza leul. Dacă devalorizarea va fi puternică, atunci ar putea să apară iarăşi problema revizuirii tarifelor la resursele energetice, va creşte presiunea tarifară asupra business-ului, se va majora rata la credite, se vor reduce veniturile şi ar putea apărea o criză a neachitărilor din cauza veniturilor mici ale majorității populației. Economia se poate confrunta cu foarte multe riscuri”, a spus specialistul.

Experții sunt convinși că o majorare a pensiilor și salariilor bugetarilor nu se prevede, prin urmare, majorarea tarifelor doar vor agrava situația multor cetățeni din Moldova, care şi aşa nu este deloc ușoară.

Gorelova a adus un exemplu pozitiv, cel al Armeniei, unde problema tarifelor a încetat să mai fie atât de tensionată, diferența dintre vechiul și noul tarif la energie electrică fiind compensată din bugetul de stat. Prin urmare, nici populația, nici business-ul nu au simțit majorarea tarifelor.

„În Moldova nu se prevede o astfel de soluţionare, deoarece există probleme privind executarea bugetului și vom fi nevoiţi să economisim. Situația poate fi schimbată în bine doar prin adoptarea şi  implementarea unor măsuri anticriză, care trebuie incluse în programul de activitate al noului Guvern”, a conchis Gorelova.

Fluxul de știri
0