Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Despre retragerea imunităţii lui Filat şi arestarea lui ştiau doar două persoane

© Sputnik / Rodion ProcaFilat CNA Филат НАЦ
Filat CNA Филат НАЦ - Sputnik Moldova
Abonare
Procurorul General Corneliu Gurin l-a anunţat pe preşedintele Parlamentului Andrian Candu cu o zi înainte că urmează să fie retrasă imunitatea parlamentară şi arestat deputatul Vladimir Filat.

CHIŞINĂU, 9 dec – Sputnik. Preşedintele Parlamentului Andrian Candu a declarat la un post privat de televiziune că despre retragerea imunităţii deputatului PLDM Vladimir Filat şi arestarea lui până la şedinţa Parlamentului din 15 octombrie ştiau doar două persoane.

Candu a afirmat că în ajunul acestei şedinţe a fost vizitat de Procurorul General Corneliu Gurin care l-a informat despre solicitarea organului de urmărire penală în adresa lui Filat şi despre cum trebuie să se poarte procedural preşedintele Parlamentului.

„Am avut seara în ajun o discuţie cu procurorul general. El a venit cu solicitarea regulamentar, am discutat despre procedură. El mi-a explicat din punct de vedere a procedurii penale şi a legislaţiei şi un eventual comportament pe care trebuia să-l am eu ca preşedinte de Parlament, care aduc la cunoştinţă plenului solicitarea Procurorului General. L-am întrebat din ce cauză e o urgenţă, se solicita şi avizul comisiei juridice şi votul în Parlament în aceiaşi zi. N-am discutat în detaliu despre probe”, a declarat Candu. 

Valeriu Streleț Валерий Стрелец - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Streleţ: a furat al nostru, dar a permis al vostru

Potrivit spicherului, cererea de ridicare a imunităţii deputatului Filat care trebuia discutată în plenul Parlamentului de joi, 15 octombrie, a fost înregistrată de miercuri.

„Despre aceasta nu ştia nimeni, deoarece este o chestiune care ţine de Procurorul General şi de mine”, a spus Candu.  

La 15 octombrie 2015, liderul PLDM, deputatul Vladimir Filat, a fost reţinut de ofiţerii CNA chiar în sediul Parlamentului, după ce forul legislativ i-a retras imunitatea parlamentară.

Procurorul Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a solicitat plenului Parlamentului ridicarea imunităţii parlamentare a deputatului PLDM Vladimir Filat. Organul de urmărire penală îl acuză pe Filat de implicarea în fraudele bancare de la Banca de Economii a Moldovei. 

Ghimpu Гимпу - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Sfatul lui Ghimpu către Filat: să colaboreze cu ancheta pentru o pedeapsă uşoară

„Prejudiciul este estimat la sute de milioane de dolari. Este vorba de o crimă deosebit de gravă, influenţarea martorilor, distrugerea probelor”, a declarat procurorul.

Filat este învinuit că, în perioada în care deţinea funcţia de prim-ministru, ar fi primit de la un om de afaceri mijloace financiare şi bunuri în sumă de 250 de milioane de dolari pentru acordarea diferitor servicii.

Ex-premierul se află în arest preventiv în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău. Dacă va fi găsit vinovat, Filat riscă până la 15 ani de puşcărie.

Fluxul de știri
0