CHIŞINĂU, 7 dec – Sputnik. Luni, 7 decembrie, a avut loc şedinţa comună a Biroului Permanent Central şi a fracţiunii parlamentare a Partidului Liberal Democrat din Moldova, la care a fost totalizat procesul de consultări, din perioada 1 — 5 decembrie, cu partidele care şi-au anunţat obiectivul de învesti un guvern capabil să menţină cursul european al Republicii Moldova.
La şedinţă s-a decis că nu există temei şi premise pentru convocarea Consiliului Politic Naţional al PLDM, pe motiv că părţile participante la consultări nu şi-au expus clar şi tranşant poziţia referitoare la modelul şi condiţiile de creare a viitoarei majorităţi parlamentare.
„Conştientizând situaţia gravă în care se află Republica Moldova şi cetăţenii ţării, necesitatea depăşirii crizei politice, cerem partidelor, care s-au angajat în consultări pentru constituirea majorităţii de guvernare, să-şi anunţe în mod urgent şi public poziţia privind premisele de atingere a acestui obiectiv”, anunţă PLDM într-un comunicat de presă.
Preşedintele interimar al PLDM, Valeriu Streleţ, a declarat că dacă liberal-democraţii „nu vor fi înţeleşi” de către PD, PL şi grupul Leancă, atunci formaţiunea nu exclude că va trece în opoziţie şi va renunţa definitiv la dialogul cu acestea cu privire la crearea unei noi coaliţii de guvernare.
„Nu exclud că va putea fi şi o asemenea decizie, în cazul în care nu vom fi înţeleşi, iar obiectivele noastre nu vor fi acceptate. Nu exclud că va fi şi o asemenea decizie de a nu mai continua consultări şi discuţii şi de a lăsa pe seama celor care au provocat criza politică să ofere soluţii oamenilor”, a declarat Streleţ.
Dacă până la 29 ianuarie 2016 nu va fi învestit un nou Guvern, Parlamentul Republicii Moldova va fi dizolvat şi vor fi anunţate alegeri parlamentare anticipate. Curtea Constituţională a statuat că, imposibilitatea formării Guvernului în termen de 3 luni conduce la dizolvarea Parlamentului chiar dacă această perioadă se circumscrie în ultimele 6 luni ale mandatului Președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti.
Guvernul condus de liberal-democratul Valeriu Streleţ a fost demis la 29 octombrie cu votul a 65 de deputaţi.