Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Veaceslav Negruţa a fost condamnat, dar statul nu şi-a recuperat banii

© Veaceslav Negruţa, FacebookVeaceslav Negruţa
Veaceslav Negruţa - Sputnik Moldova
Abonare
Curtea de Apel Chişinău a decis că fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţa, este vinovat de provocarea unui prejudiciu grav statului. Instanţa a menţinut sentinţa de condamnare a fostului demnitar la închisoare cu suspendare pe un termen de 3 ani.

CHIŞINĂU, 7 dec – Sputnik. Colegiul penal al Curţii de Apel Chişinău a respins apelul procurorilor împotriva sentinţei primei instanţe, prin care fostul ministru al finanţelor a fost condamnat la o pedeapsă non-privativă de libertate pentru comiterea abuzului de serviciu soldat cu urmări grave. Despre aceasta a anunţat luni serviciul de presă al Procuraturii.

penitenciar тюрма - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Angajaţi ai Penitenciarului nr.13, condamnaţi pentru torturarea a doi deţinuţi

Anterior, prin sentinţa judecătoriei sectorului Rîşcan al capitalei din 19 mai 2015, fostul ministru al finanţelor, Veaceslav Negruţa, a fost condamnat la 3 ani închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice pe un termen de 5 ani, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei închisorii pe un termen de probă de 3 ani.

Procurorii au contestat sentinţa, solicitând excluderea aplicării suspendării condiţionate a executării pedepsei pe un termen de probă. Magistraţii Curţii de Apel însă au respins apelul declarat de procurori. Decizia instanţei de apel este definitivă şi executorie, însă poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiţie.

Potrivit procuraturii, procurorii anticorupţie au demonstrat că fostul ministru a abuzat de funcţia deţinută, autorizând, în anul 2012, transferul din bugetul de stat a 400 de mii de euro în beneficiul fostului deputat Pantelei Sandulachi, drept prejudiciu moral obţinut prin instanţa de judecată.

Пенсионер - Sputnik Moldova
Îngrijorător: o "gaură neagră" s-a format în bugetul Republicii Moldova

Ulterior, prin Decizia Curţii Supreme de Justiţie din 19.07.2012 s-a dispus încasarea în beneficiul cetăţeanului Pantelei Sandulachi din contul bugetului de stat, prin intermediul Ministerului Finanţelor, ca reparaţie echitabilă a sumei de 1 000 euro şi încasarea din contul lui Pantelei Sandulachi în contul bugetului de stat a sumei de 399 de mii de euro. După pronunţarea hotărârii de către Curtea Supremă de Justiţie, Pantelei Sandulachi, ştiind cu certitudine că urma să restituie statului suma respectivă, a cheltuit din contul său bancar şi suma de 700 de mii de lei moldoveneşti, care rămase necheltuită până la data de 19.07.2012.

Procuratura mai menţionează că până în prezent suma de 399 de mii de euro nu a fost restituită benevol la bugetul de stat. Astfel, bugetului ţării i-a fost cauzat un prejudiciu grav.

Procurorii vor examina motivele de care s-a condus instanţa de apel şi vor decide asupra contestării sentinţei, a mai anunţat sursa.

 

Fluxul de știri
0