Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În 2015, leul s-a depreciat cu un sfert față de dolar

© Sputnik / Rodion Procalei ЛЕИ
lei ЛЕИ - Sputnik Moldova
Abonare
În raport cu euro, valuta națională a pierdut a șasea parte din valoare, iar față de dolar s-a depreciat cu mai mult decât un sfert.

CHIȘINĂU, 4 dec – Sputnik. Ministerul Economiei al Republicii Moldova subliniază că de la începutul anului 2015, valuta națională s-a depreciat considerabil.

În raport cu dolarul SUA, leul moldovenesc a pierdut 28,3% în expresie nominală, iar în fața monedei unice europene a cedat 15,6%.

Банк - Sputnik Moldova
Leul moldovenesc: tendințe și perspective

Factorii principali care au generat această dinamică, spun specialiștii, ar fi reducerea exporturilor și a transferurilor bănești de la migranții moldoveni de peste hotare. Printre alte motive care au influențat piața valutară internă ar mai fi fluctuațiile dolarului la bursele internaționale, dar și problemele din sectorul bancar al republicii.

Rezerva de valută a Băncii Naționale a Moldovei era la sfârșitul lunii octombrie de un miliard 767,9 milioane de dolari, reducându-se cu 18% în comparație cu indicatorii din 2014 și cu 33,3% în raport cu aceeași perioadă a anului trecut.

Cursul oficial al leului moldovenesc față de dolar, stabilit de BNM pentru vineri, 4 decembrie, și pentru zilele de odihnă este de 20,01 lei, iar pentru euro – de 21,11 lei.

Выставка транспортных средств - Sputnik Moldova
Piaţa auto din Moldova se clatină din cauza deprecierii leului

Săptămâna trecută, cursul dolar/leu a debutat cu 20,03 lei, iar euro/leu – cu 21,38 lei. La sfârșitul săptămânii, leul a cedat poziţii în faţa dolarului, ajungând la 20,13 lei, iar un euro a costat 21,37 lei.

La începutul lunii octombrie, valuta SUA era cotată la 20,03 lei, iar cea europeană – la 21,96 lei.

La 1 ianuarie anul curent, dolarul american costa 15,61 lei, iar euro – 18,99 lei. Cursul record a fost înregistrat la 18 februarie 2015: dolarul – 20,99 lei, iar euro – 24,01 lei.

Fluxul de știri
0