CHIŞINĂU, 2 sept – Sputnik. Piaţa de automobile din Moldova se clatină din cauza devalorizării leului moldovenesc. Datele statistice pentru primele şapte luni ale anului curent arată o descreştere a vânzărilor de circa 35 la sută, comparativ cu perioada similară a anului precedent, a declarat pentru Sputnik şeful secţiei vânzări a reprezentanţei „Toyota” în Moldova, Serghei Macsimciuc.
„Atât piaţa automobilelor noi, cât şi cea a automobilelor la mâna a doua, s-a redus. Este de presupus că în opt luni ale anului scăderea va ajunge la 40 la sută. De ce? Pentru că luna august s-a dovedit a fi şi mai slabă decât luna precedentă”, a menţionat interlocutorul.
Macsimciuc a mai subliniat faptul că spre deosebire de ţări precum Rusia, unde anumite preţuri sunt reglementate la nivel de structuri de stat, la noi preţurile depind de cursul valutar. Astfel, dacă dolarul şi euro se scumpesc, atunci cresc şi preţurile în lei. Acest lucru la noi se întâmplă zi de zi, în timp ce în Rusia, spre exemplu, procesul respectiv decurge mult mai lent, iar dacă se devalorizează rubla, preţurile se ajustează mult mai târziu.
Specialiştii consideră că printre cauzele principale ale căderii vânzărilor pe piaţa auto sunt deprecierea leului şi scăderea capacităţii de cumpărare a populaţiei. Totodată, aceştia sunt precauţi atunci când este vorba de a face unele prognoze. „Dacă cel puţin leul moldovenesc se va stabiliza, atunci, probabil, vânzările vor fi mai mari în a doua jumătate a anului. Tradiţional, sezonul vânzărilor bune începe în septembrie şi se încheie la finele lui decembrie. Dar pentru asta e nevoie ca valuta naţională să se stabilizeze şi să avem măcar puţin echilibru în ţară”, consideră Macsimciuc.
În condiţiile situaţiei economice tensionate din ţară, preţurile la automobile nu se corectează în funcţie de cumpărătorii moldoveni, iar politica de preţuri nu pare să fie orientată în direcţia ieftinirii automobilelor.
„Politica de preţuri, cel puţin la noi, poate fi revizuită în funcţie de recomandările producătorului, adică, atunci când apar automobile noi, opţiuni noi sau atunci când au loc anumite schimbări globale – corelaţia dintre euro şi dolar se schimbă etc. Aceasta este politica fabricii. Din cauza situaţiei din ţara noastră, producătorul, de regulă, nu revizuieşte preţurile în sensul majorării sau reducerii acestora. Mă refer cel puţin la preţurile de achiziţie. Noi, ca reprezentanţi ai „Toyota”, solicităm în contextul situaţiei economice dificile din ţară să fie examinată posibilitatea scăderii preţurilor pentru cumpărătorii moldoveni. Sunt sigur că la fel procedează şi reprezentanţii altor branduri în Moldova”, a conchis Macsimciuc.