Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Putin a explicat cât costă roşiile turceşti, după incidentul cu avionul Su-24

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Accesați arhiva multimediaОбращение президента РФ В.Путина с ежегодным посланием к Федеральному Собранию
Обращение президента РФ В.Путина с ежегодным посланием к Федеральному Собранию - Sputnik Moldova
Abonare
Vladimir Putin i-a avertizat pe unii reprezentanţi ai clasei guvernante de la Ankara că roşiile turceşti nu vor fi suficiente pentru ca aceştia să-şi plătească vina pentru crima de război comisă faţă de militarii ruşi.

CHIŞINĂU, 3 dec – Sputnik. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a venit joi în faţa Adunării Federale cu tradiţionalul mesaj anual. Liderul de la Kremlin s-a referit, pe lângă aspectele esenţiale ce se referă la dezvoltarea ţării sale, şi la relaţiile ruso-turce.

Putin a subliniat că în timp de Rusia a ocupat locul de frunte în lupta cu terorismul, autorităţile de la Ankara, pe lângă o anumită complicitate cu unele organizaţii teroriste, au împuşcat în spete soldaţii ruşi care îndeplineau o misiune antiteroristă.

Обращение президента РФ В.Путина с ежегодным посланием к Федеральному Собранию - Sputnik Moldova
Rusia
Putin: terorismul nu poate fi învins prin efortul unei singure ţări

„Dacă conducerea Turciei îşi imaginează că totul se va rezuma la tomate, ei greşesc amarnic”, a declarat Putin. Referitor la conducătorii Turciei, Putin a declarat că „doar Alah ştie, de ce aceştia au luat decizia să atace aeronava militară rusească”.  

„Allah i-a pedepsit, întunecându-le mintea şi lipsindu-i de cuget”, a mai spus Vladimir Putin.

Totodată, liderul de la Kremlin a subliniat că poporul Turciei nu trebuie confundat cu „clica guvernantă de la Ankara”.

„Noi ştim cine, de exemplu, în Turcia îşi umple buzunarele şi le permite teroriştilor să câştige pe seama petrolului furat în Siria. Anume cu aceşti bani bandiţii recrutează mercenari, cumpără armament, organizează atacuri teroriste inumane, orientate împotriva cetăţenilor noştri, împotriva cetăţenilor Franţei, Libanului, Mali şi altor ţări. Noi ţinem minte şi că anume în Turcia s-au refugiat şi au obţinut suport moral şi material combatanţii care au acţionat în Caucazul de Nord în anii 90 şi în anii 2000. Şi astăzi îi putem vedea tot acolo”, a declarat Putin.

Бомбардировщик Су-24 - Sputnik Moldova
Rusia
Putin: Incidentul cu avionul SU-24 va avea urmări pentru relaţia cu Turcia

Pe de altă parte, preşedintele rus a menţionat totodată că „poporul turc este bun, muncitor şi talentat”.

„În Turcia avem mulţi prieteni vechi şi de încredere. Voi sublinia: ei trebuie să ştie că noi nu punem semnul egalităţii între ei şi acea parte a actualei conduceri, care poartă răspundere directă pentru moartea militarilor noştri în Siria. Noi nu vom uita această complicitate cu teroriştii. Tot timpul am considerat şi vom continua să considerăm trădarea drept cel mai josnic şi cel mai ruşinos lucru. Să ştie acest lucru în Turcia cei care au tras pe la spate în piloţii noştri, care încearcă să se justifice într-un mod făţarnic şi să acopere crimele teroriştilor”, a mai spus preşedintele rus.

Putin a ţinut să sublinieze că orice problemă sau disensiune, pe care partea rusă nici nu le-a observat, putea fi soluţionată într-un mod total diferit. Mai mul, potrivit lui Putin, Rusia a fost gata să coopereze cu Turcia chiar şi în cele mai sensibile chestiuni pentru ultima şi să meargă atât de departe, cum nu ar fi fost gata să o facă alţi parteneri ai Turciei.

бомбардировщик Су-24 - Sputnik Moldova
Putin califică atacul asupra avionului rusesc drept „lovitură pe la sparte”

În acest context, preşedintele rus a ţinut să sublinieze că Rusia nu va proceda nici nervos şi nici isteric. Şi nu va avea vreo reacţie periculoasă pentru sine însăşi şi pentru întreaga lume.

„La baza acţiunilor noastre va sta, întâi de toate, responsabilitatea faţă de propria ţară şi propriul popor. Nu intenţionăm să zângănim din arme. Însă dacă cineva îşi imaginează că vor plăti doar cu tomate pentru crima de război josnică, pentru uciderea oamenilor noştri, aceştia greşesc amarnic. O să le amintim nu o singură dată ce au făcut. Iar ei vor regreta nu o singură dată pentru ceea ce au comis. Ştim ce avem de făcut în acest sens”, a menţionat Vladimir Putin.

Fluxul de știri
0