Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

PLDM: pre-condiţii la condiţii

© Sputnik / Miroslav RotariDeputații Parlamentului RM
Deputații Parlamentului RM - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Partidul Liberal Democrat din Moldova anunţă că discuţiile care au început marţi cu PL, PD şi grupul Leancă nu reprezintă în sine negocieri, ci pregătirea terenului pentru începerea dialogului cu privire la crearea unei coaliţii de guvernare.

CHIŞINĂU, 1 dec – Sputnik. Deputatul PLDM Tudor Deliu a specificat că de fapt dialogul care a început marţi cu PL, urmat de cel cu grupul Leancă şi fracţiunea PD nu reprezintă încă negocieri cu privire la crearea unei noi alianţe de guvernare în Moldova. 

Valeriu Streleţ Валерий Стрелец - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Streleţ recunoaşte: este nevoie de o sumă de voturi care să susţină noul Guvern

Potrivit lui Deliu, acum se discută pre-condiţiile PLDM prin care se va stabili dacă se aşază la masa de negocieri liberal-democraţii sau nu.

„Începe procesul de discutare a pre-condițiilor PLDM pentru a decide demararea sau nu a negocierilor pentru crearea unei majorități destrămate de PDM prin demisia Guvernului Streleț împreună cu votul socialiştilor şi comuniștilor. Doar după realizarea pre-condițiilor se va decide organizarea sau nu a negocierilor pentru învestirea unui Guvern”, a declarat Deliu. 

Valeriu Streleţ - Sputnik Moldova
Războiul între PDM şi PLDM este mutat pe "tărâmul negocierilor"

Pre-condiţiile PLDM făcute publice în seara zilei de luni se referă la: adoptarea unei foi de parcurs pentru scoaterea din subordonare partinică a instituțiilor independente cu atribuții de control, reglementare, supraveghere și asigurare a legalității; constituirea unui guvern condus de un prim-ministru neafiliat politic; investirea guvernului în condiții când toate părțile participante la negocieri urmează să fie în condiții egale; de a asigura caracterul public al discuțiilor și consultărilor politice pe durata acestei perioade următoare.

Liderul PD, Marian Lupu a declarat drept răspuns la pre-condiţiile PLDM că „subiectul unei coaliții politice între partidele pro-europene este deja unul depăşit, tocmai din cauza comportamentului PLDM”.

Marţi, la ora 16, este programată întrevederea fracţiunilor PD şi PLDM unde deputaţii din cele două fracţiuni vor analiza pre-condiţiile liberal-democraţilor.

Fluxul de știri
0