Luni seara, liderii PLDM au anunţat că vor trimite invitaţii la consultări şi discuţii către celelalte grupuri parlamentare. Probabil şi PDM va primi o scrisoare. Asta este nimic altceva, decât un gest de sfidare a democraţilor, care au spus-o pe şleau că anume ei îşi asumă rolul de animator al negocierilor şi sunt gata să-şi asume partea cea mai mare de responsabilitate pentru actul de guvernare şi pentru reforme.
Ce a făcut, de fapt, PLDM? A anunţat că nu acceptă rolul de lider al PDM în organizarea dialogului de refacere a arcului guvernamental. De asemenea, liberal-democraţii insistă până în pânzele albe, cel puţin până la acest moment, asupra celor trei condiţii, care nu par a fi tocmai pe placul democraţilor. Mai mult, PLDM a mai „introdus” o condiţie – cea a caracterului public al negocierilor. Asta poate însemna inclusiv solicitarea prezenţei presei la negocierile dintre PDM, PLDM, PL şi „Grupul Leancă”. Iar în cazul în care ar avea loc negocieri cu prezenţa presei, liberal-democraţii vor face declaraţii şi solicitări populiste, care vor ataca „părţile slabe” ale PDM, scopul fiind poziţionarea PLDM pe o retorică „justiţiară” şi „antioligarhică”.
În acest context, trebuie să ţinem cont şi de o altă declaraţie a lui Streleţ. Dânsul a anunţat că la Consiliul Naţional Politic au fost luate şi alte decizii, care încă nu pot fi comunicate societăţii. Aceste decizii nu au cum să nu aibă legătură directă cu negocierile de refacere a alianţei, cu războiul PDM-PLDM şi cu efortul pe care se vede nevoit să-l facă PLDM ca să „renască” ca forţă politică, rănită aproape mortal din cauza arestării lui Vlad Filat. Liberal-democraţii vor căuta să se răzbune.
Deci, în cazul în care vor demara negocieri şi consultări în formatul PLDM, PDM, PL şi „Grupul Leancă”, liberal-democraţii le vor folosi doar ca pe o platformă de poziţionare bună sub aspect electoral, iar „parcursul european”, reformele şi alte „mituri” vor reprezenta numai elemente de discurs, având drept ţintă un anumit „target” social şi „duşmanul” întruchipat de PDM.
Marea necunoscută, la ora actuală, este dacă PDM va accepta această provocare, sau dacă va căuta să-i atragă pe liberal-democraţi pe un alt câmp de luptă şi să impună alte reguli de joc.
Urmează să vedem dacă se va ajunge la negocieri reale, sau dacă acest joc se va rezuma numai la o serie de tatonări.
Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacţiei Sputnik Moldova.